Het Duivelshuis – een stukje geschiedenis

Via de site van Stichting beleven stuitte ik op een sage en een filmpje over het Duivelshuis in Arnhem.

Het Duivelshuis werd waarschijnlijk in de tweede helft van de 15e eeuw gebouwd voor de Arnhemse schepen en burgemeester Johan Mynschart. Het huis werd eigendom van hertog Karel van Gelre in 1518. Na de dood van de hertog werd het huis in 1539 verkocht aan Maarten van Rossum, de veldheer van de hertog. Het huis werd in 1543 verbouwd en kreeg zo zijn officiële naam: “Huis van Maarten van Rossum”. Na de dood van Van Rossum verkochten de erfgenamen het pand in 1575, waarna het door verschillende eigenaars werd bewoond.

Het Duivelshuis werd in 1828 aangekocht door de gemeente Arnhem om dienst te doen als stadhuis. Het pand werd gerestaureerd, waarbij veel historische elementen, zoals soldaten en saters verdwenen en de dakconstructie werd vervangen. Aan het einde van de 19e eeuw werden deze veranderingen door architect Muysken uit Amsterdam weer grotendeels teruggedraaid en kreeg het pand weer de stijl van de “Hollandse renaissance”.

In de jaren zestig van de 20e eeuw werd het Duivelshuis samengevoegd met de nieuwbouw van het nieuwe stadhuis dat achter het duivelshuis werd geplaatst. Het Duivelshuis wordt nog steeds gebruikt door de gemeente. De werkkamer van de burgemeester is in het Duivelshuis ingericht.

Bronnen:
Stichting Beleven
Belevenfilm
Absofacts2

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Het Duivelshuis – een stukje geschiedenis"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*