Warmlopen voor Europa – Discussie in Dudok

Mijn pessimisme over de opkomst bij het Europees verkiezingsdebat was onterecht. Er zaten gisterenavond 70 tot 80 mensen in de zaal boven café Dudok. Er werd gediscussieerd aan de hand van stellingen.

Eén daarvan luidde: “Europa is niet zichtbaar in de regio”. Iemand uit de zaal bracht een positief verhaal te berde waarin hij, als kaarsenfabrikant vertelde, hoe Europa dumping van goedkope kaarsen uit China onmogelijk maakte. Applaus was zijn deel.

Landbouwpolitiek
Een andere toehoorder hield een tegenovergesteld betoog. Vele boeren ontvangen EU-subsidies om hun productieoverschot vervolgens te dumpen op de wereldmarkt. Michiel Holtackers van het CDA prees in dit geval de voedselveiligheid. Daar gaat een groot deel van de landbouwsubsidie naar toe. GroenLinks-lijsttrekker, bij monde van Judith Sargentini, was kritischer t.a.v. deze subsidies. (jaarlijks gaat 50 miljard euro op aan landbouwsubsidies, 40% van de totale EU-begroting is er mee gemoeid).

Europese verkiezingen zijn Tweede Kamerverkiezingen
Over de stelling “Europese verkiezingen zijn vooral nationale verkiezingen” waren zowel zaal als kandidaten het wel eens. Arno Uijlenhoet, lijsttrekker Newropeans, vindt dit een voldongen feit. GroenLinks ook, maar zegt dat haar partij dat ook nastreeft. Michiel Holtackers (CDA) beoordeelt Europa als een vierde bestuurslaag (naast rijk, provincies en gemeenten), waar D66 Marietje Schaake van mening is, dat er wél wat te kiezen valt voor de burger. Bart Keuper gaat voor de VVD naar Europa om vooral ‘voor Nederlandse, economische belangen op te komen’. PvdA’er Thijs Berman ziet een ‘vloeiende sociaaldemocratische inbreng van Nederland in de Europese politiek’. ‘Van een Europese energiepolitiek moeten zowel producenten als consumenten profiteren’, aldus Berman.

Duurzaamheid
De stelling “Duurzaamheid is geen belangrijk issue voor Europa” bracht de stemmen iets meer los in de zaal. VVD’er Bart Keuper ziet er geen been in om tijdelijk meer kernenergie op te wekken. Dit om de afhankelijkheid van Russisch gas en gas uit het Midden-Oosten te beteugelen.

De laatste vraag die uit de zaal aan bod kwam was: Welke Nederlandse bevoegdheid zou u aan de EU willen geven? Het CDA wenst een humaan Europees asielbeleid. De PvdA wil een efficiënter aanpak van het buitenlandbeleid. De VVD pleit voor nogmaals vijf jaar Neelie Smit Kroes. Haar aanpak werkt. Ze wist al vele prijsafspraken van ondernemers – met forse boetes – te beteugelen.

D66 maakt zich zorgen over de privacywetgeving. Europa moet zich daar sterker voor maken. GroenLinks breekt een lans voor méér samenwerking in de VN Veiligheidsraad. Newropeans hoopt op meer eenduidigheid in het buitenlandbeleid. Voorts wenst hij een bevordering van de stabiliteit van de euro. Ook het Europese landbouwbeleid mag wel wat minder, vindt hij.

Aan het eind van de discussie om ca. 21.45 uur kregen de politici – hoe kan het ook anders – een doosje met Arnhemse Meisjes uit handen van discussieleider Paul Strack van Schijndel (Actorion Communicatie).

Conclusie
De luisteraars in zaal vormden geen dwarsdoorsnee van de Arnhemse bevolking. Er kwamen uiteraard geen typisch Arnhemse onderwerpen aan bod. Ikzelf weet op basis van het besprokene nog steeds niet welke van de partijen mijn voorkeur heeft. Warmlopen voor een vierde bestuurslaag valt niet mee. Het blijft toch allemaal wel erg abstract. Anders gezegd: een behoorlijke ver-van-mijn-bed-show. Al met al een tamelijk matte discussie over de aanstaande Europese verkiezingen.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Warmlopen voor Europa – Discussie in Dudok"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*