Wethouder Weeda onder vuur door publicatie in de Gelderlander

Vandaag publiceerde de Arnhem-editie van De Gelderlander een artikel over de gemeentelijke subsidiëring van de beeldententoonstelling Sonsbeek 2008. De tentoonstelling is voor Arnhem twee keer zo duur geworden als begroot. Geen 7 ton, maar 1,6 miljoen euro. Dat komt vooral doordat in achterkamertjes is gerommeld met bedragen aldus De Gelderlander, ‘Er zijn wethouders om minder de laan uit gestuurd’ kopt de krant.

Vanavond laat Tom Ruijfrok, chef redactie Arnhem van De Gelderlander, via Twitter weten dat de verantwoordelijke wethouder Rita Weeda (PvdA) onder vuur staat door publicatie in de Gelderlander.

Allereerst de analyse van de gebeurtenissen volgens De Gelderlander (artikel is inmiddels online verwijderd maar nog wel te lezen via cache):

(…) Het is voorjaar 2007, anderhalf jaar voor aanvang van de tiende internationale beeldententoonstelling Sonsbeek. De laatste twee edities, in 1993 en 2001, zijn uitgelopen op financiële debacles. Organisatorisch heeft Sonsbeek geen goede naam. Slechts met grote moeite lukt het nieuwe Sonsbeek-bestuurders te vinden, veel later dan gepland.

Dat leidt tot grote vertraging bij de fondsen- en sponsorwerving. Er zijn halve toezeggingen, maar er is nog geen cent binnen. Dat is een probleem. De tijd dringt. Kunstenaars moeten tijdig opdrachten krijgen om iets speciaal voor Sonsbeek te maken. En dus moet de organisatie nu al zeker weten dat ze haar begroting van 3,5 miljoen euro kan dekken. Aan subsidies is dan pas 2,1 miljoen euro binnen, waarvan 7 ton van de gemeente Arnhem.

Wethouder Rita Weeda van Cultuur voelt goed aan dat het politieke klimaat er op dat moment niet naar is veel extra geld in Sonsbeek te pompen. Alle mooie plannen van artistiek leider Anna Tilroe ten spijt heerst er in de gemeenteraad een afwachtend gevoel van ‘eerst zien, dan geloven’. En dus vraagt Weeda niet om toestemming de subsidie voor Sonsbeek te verhogen. Nee, ze wil slechts een garantiesubsidie verstrekken van 1,4 miljoen euro om daarmee het werkbudget van 3,5 miljoen euro veilig te stellen.

Tijdens twee commissievergaderingen leggen Weeda, Tilroe en bestuursvoorzitter Jaap Modder aan de politiek uit dat het risico voor de gemeente beperkt is. Immers, er worden nog veel inkomsten uit sponsoring en fondswerving verwacht. En die worden allemaal op die 1,4 miljoen euro in mindering gebracht. Met een beetje geluk kost het de gemeente zo uiteindelijk geen cent extra; anders bedraagt de schade hoogstens een paar ton, zo luidt de voorspelling. (…)

En vanavond vervolgt De Gelderlander op haar website met:

(…) Een aantal partijen in de de Arnhemse gemeenteraad overweegt een extra raadsvergadering uit te schrijven om wethouder Rita Weeda (PvdA) ter verantwoording te roepen over de subsidiëring van de beeldententoonstelling Sonsbeek 2008. Zij stellen niet goed door haar op de hoogte te zijn gehouden.

De Arnhemse gemeenteraad reserveerde op 29 mei 2007 1,4 miljoen euro als garantiesubsidie voor Sonsbeek 2008. De verwachting was dat de expositie uiteindelijk slechts een klein deel van dit bedrag nodig zou hebben. Maar in juli 2007 verhoogde de stichting Sonsbeek haar begroting van 3,5 naar 4,5, later naar 4,6 miljoen euro. Bij de eindafrekening, die deze week uitkwam, bleek de tentoonstelling negen ton van de 1,4 miljoen van Arnhem te hebben opgemaakt. Mogelijk wordt dit zelfs 1,3 miljoen. (…)

Ton van Beers (Pro Arnhem), Arrien Sietsma (ChristenUnie), Jurgen Elfrink (SP), Margreet van Gastel (VVD) en Tobias de Groot (GroenLinks) overwegen een extra raadsvergadering uit te schrijven om wethouder Weeda ter verantwoording te roepen.

To be continued

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Wethouder Weeda onder vuur door publicatie in de Gelderlander"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*