Zomerse boekentips van Arnhemse Schrijvers (2)

Robin Gerritsen (Arnhem 1982) begint al vroeg met schrijven. Toen hij zeven was schreef hij zijn eerste verhaal over een frikandel die uit zwemmen ging. Zijn puberteit vulde hij met Kunstbende en theater. Naast zijn studie Culturele en Maatschappelijke Vorming ontwikkelde hij zich tot podiumdichter, stond op vele festivals en won ook menig poetry slam.

December 2008 presenteerde Robin samen met illustrator Djovrie Kr√ºs, de dicht/prentbundel “In volle glorie” tesamen met een levensgrote expositie in Arnhem Coming Soon. Voor de Arnhemse Modebiënnale maakten zij, op verzoek van Piet Paris, acht werken rond het thema mode en biënnale, dat te zien was in één van de grondpaviljoens naast de kerk.

Mijn boeken top vijf fluctueert als de tyfus. Enkel mijn top 1 is resistent. De rest hangt af van bui en behoefte. Zolang het maar inspireert, en dat doet het.

1. Joke van Leeuwen – De metro van Magnus(oorspronkelijke uitgever Omniboek Den Haag, 1981, tegenwoordig via Querido )
Elke zomer pak ik dit boek weer uit de kast. Mijn lievelingsboek. Waarin Magnus zich verveelt en zijn zelfbedachte metro-plattegrond tekent, hij deze op wil hangen, maar er geen plakband meer in “het doosje met kleine dingetjes” zit (wel zeven spelden, vier naalden, een touwtje, een postzegel, een flesje stinkspul en een raar dingetje) waar hij op zijn weg om plakband te kopen bij een deurtje komt, waarachter het eerste station van zijn Metro blijk te zijn.

2. Midas Dekkers – De Larf (uitgeverij Contact, 2002)
Midas Dekkers vulde mijn jeugd met een Villa Achterwerk programma over natuur. Iedereen die wel eens een pocket van hem heeft gelezen weet dat hij belabbert schrijft, dat hij elk verhaaltje een slecht bedachte clou meegeeft en dat elke pocket een samenvoegsel is van het minst belabberde werk uit drie eerdere pockets.

Dit boek is anders. Het is een sterk opgebouwd onderzoek, spitsvondig en doordacht. Rijk geïllustreerd met foto’s van insecten en peuters.

3. Michael Brix & Barbara Schneider – Kreatieve Knutselboetiek (Bertelsmann 1972)
Een rommelmarkt boekje dat elk creatief boek overstijgt. Leuk om te lezen. Hiermee knutsel je “Sieraden voor individualisten (pag 22) “Alternatieve meubelen met pop-appeal” (pag 68) en “Rustiek op de divan: Alpine kussenstrip”(pag 133)

Dit boek is meerendeel in zwart-wit gedrukt en beloofd urenlang knutselplezier maar pas op: “Aan al deze manieren van bezig zijn zit een bedenkelijke kant. Want het zich terugtrekken in de privé-sfeer van de hobby-ruimte kan een symptoom zijn van een wereldvreemd gedrag. Een zodanige knutselijver is niet aan te bevelen voor jonge mensen!” Aldus het voorwoord.

4. Günter Pössinger РDas Große Reimlexikon (Heyne, 1988)
Het onmisbare naslagwerk voor eenieder die de wens heeft Duitse schlagers te schrijven en de Duitse taal niet van huis uit meegekregen heeft.

“Maria hat ’nen Herzinfarkt
mitten auf dem Weihnachtsmarkt
Josef kam schnell angerannt
mit einer Bratwurst in der Hand”

uit: Weihnachts Kummer 2008, Robin Gerritsen

5. Loek Kessels РMona (BZZTôH 1993)
Op de achterzijde van de omslag staat een foto van Mona die een telefoon met snoer aan d’r oor houdt. Ze kijkt recht de camera in en doet alsof ze schrijft; ze heeft haar pen ondersteboven vast.

Deze biografie van Mona (Loek Kessels) lijkt uit noodzaak geboren. Jarenlang verzorgde ze in het weekblad Story haar brievenrubriek, waarin ze menig brievenschrijversleed met raad de kop in trachtte te drukken. Er bleek hier echter geen plek voor haar eigen lijden.

Mona leeft in de waan dat lezers al die jaren op haar leedverhalen hebben zitten wachten. Een must voor op de camping!

Vorige edities Zomerse Boekentips van Arnhemse Schrijvers:
Martijn Brugman

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Zomerse boekentips van Arnhemse Schrijvers (2)"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*