Sonsbeek 2008 – een jaar later

Rita Weeda Lazy King Sonsbeek2008

“Achter het begrip ‘Grandeur’ gaat veel geschiedenis schuil. Negatieve geschiedenis, tot aan grootheidswaan en bijbehorende catastrofes, maar ook geschiedenis getekend door idealen over een betere wereld en een betere mens. Hoe vertaal je dit idealisme naar onze tijd of naar de toekomst? Zijn er nog zulke dromen of is dat een utopie?”

Vandaag is de afscheidsreceptie van Rita Weeda, de PVdA-wethouder die struikelde over de ‘wensbegroting’ van Sonsbeek 2008. De komende maanden gaat de rekenkamer zich bezighouden met een onderzoek naar hoe dit nu toch allemaal zover heeft kunnen komen. Ergens in januari volgend jaar moet dat onderzoek klaar zijn. Maar eventuele politieke consequenties voortvloeiende uit de uitkomsten van dat onderzoek zijn op dat moment waarschijnlijk niet zo urgent meer met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010.

Op de website van Sonsbeek2008 valt mijn oog op de tekst: Unieke traditie, Legendarische reputatie‚Ķ. Toen die tekst verzonnen werd, wist men natuurlijk nog niet dat de reputatie nog legendarischer zou worden dan ie al was. Want de reputatie van de voorgaande twee Sonsbeektentoonstellingen, was er natuurlijk toch een van financiële debacles. En dit keer dus een financiële tegenvaller waar zelfs een wethouder over sneuvelt.

Door dit soort perikelen is het natuurlijk niet zo gek dat een hele groep mensen zich opwindt en boos maakt over ‘belastingcenten die naar Kunst & Cultuur gaan’. En vervolgens is het nog maar de vraag op of we deze unieke traditie voor Arnhem kunnen behouden.

Hoe gaat Sonsbeek 2008 de geschiedenisboeken in? Als de 10e en laatste Sonsbeektentoonstelling? Of als die tentoonstelling waar een wethouder over struikelde? Of wordt het die tentoonstelling die ons inspireerde om boven ons zelf uit te stijgen?

Foto: De Gelderlander

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Sonsbeek 2008 – een jaar later"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*