Zomerse boekentips van Arnhemse Schrijvers (3)

Felicita Vos is een Nederlandse schrijfster. Haar meest recente boek ‘Blauwe haren zwarte ogen’ verscheen in 2008 bij uitgeverij J.M Meulenhoff. In het boek beschrijft ze de kleurrijke geschiedenissen van bekende Roma-Sinti in Nederland en daarbuiten.

Op dit moment werk ze aan een roman die in 2010 verschijnt. Zij is geboren in Arnhem, waar ze ook woont en werkt. Haar boeken kenmerken zich door een grote maatschappelijke betrokkenheid en ze schuwt het niet taboeonderwerpen aan te snijden.

De volgorde van mijn zomerboeken top 5 is willekeurig. Het zijn allen pareltjes; nummer vijf had net zo goed nummer één kunnen zijn en andersom.

1. José Saramago, De tocht van de Olifant, J.M. Meulenhoff 2009
Schitterend geschreven verhaal, dat ik in één adem heb uitgelezen. Ik heb genoten van de weergaloze dialogen en vertelkunst van Saramago. Het boek volgt op zowel humoristische als ironische wijze het verhaal van de olifant Salomon op zijn vaak barre tocht van Lissabon naar Wenen. Koning Dom Jo√£o III van Portugal (dan nog een wereldrijk) stuurt de Indiase olifant Salomon in het jaar 1551 als huwelijksgeschenk naar zijn neef, aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk, schoonzoon van Karel V. Onderweg deelt hij op de van hem bekende wijze menige sneer uit naar de willekeur en megalomanie van machthebbers.

2. Gabriel Garcia Marquez, Kroniek van een aangekondigde dood, J.M. Meulenhoff 2009
Ik ben een groot liefhebber van de Zuid-Amerikaanse literatuur. De magisch realistische wereld die Marquez zo weergaloos schept en de meesterlijke techniek waarmee hij te werk gaat, bewonder ik enorm. ‘Kroniek van een aangekondigde dood’ is zo’n meesterwerk.

Waar het over gaat? In een dorpje wordt een bruiloft gevierd met een gigantisch feest. Nog geen vier uur na de huwelijksvoltrekking wordt de bruid naar huis gestuurd omdat men erachter is gekomen dat ze geen maagd meer is. Onder druk gezet door haar moeder noemt het meisje de naam van een jongen uit het dorp. Haar broers beginnen hun slagersmessen te slijpen en kondigen aan dat ze de jongen gaan vermoorden.

3. James Salter, Alle verhalen, J.M. Meulenhoff 2009
Is werkelijk een prachtige verhalenbundel. Het is niet een bundel die ik in eerste instantie snel zal pakken. Ik kreeg zelf een tip van een bekende die zei dat het een van de allermooiste verhalenbundels is die ooit in de VS verschenen is, van het niveau Ernest Hemingway, Raymond Carver en Richard Ford.

4. Mario Vargas Llossa, Het groene huis, J.M. Meulenhoff 2006
Mario Vargas Llosa is een van mijn literaire helden. Ik heb al zijn boeken en laat mij graag inspireren door zijn maatschappelijk betrokken romans en zijn ongeëvenaarde, vernieuwende stijl. Ik vind het moeilijk een van zijn boeken te kiezen omdat het stuk voor stuk juwelen zijn die het verdienen meer dan eens gelezen te worden. Ik koos uiteindelijk voor ‘Het groene huis’ omdat ik er speciale herinneringen aan koester doordat ik het boek vaak bij me had als ik op reis was.

In het boek beschrijft de Peruviaanse schrijver op verschillende niveaus een samenleving vol geweld en weet hij een wrede en onrechtvaardige samenleving ragfijn te ontleden. In het kleine provinciestadje Piura opent don Anselmo een bordeel. Vier mannen uit de sloppenwijken van de stad zijn regelmatige bezoekers. Een van hen wordt verliefd op een meisje dat in de Amazoneoerwouden door een sergeant ‘gerekruteerd’ is om bij de nonnen op de missie tewerkgesteld te worden. Daarnaast speelt het verhaal van de indiaan Jum die een soort collectief probeert op te richten om de uitbuitende rubberpotentaten te slim af te zijn.

5. Mario Vargas Llosa, Het ongrijpbare meisje, J.M. Meulenhoff, 2008
Ik heb getwijfeld, maar in deze zomer boekentop 5 mag ‘Het ongrijpbare meisje’ van Vargas Llosas niet ontbreken. Het is een intense een meeslepende liefdesroman waarin de menselijke zwakheden weer feilloos worden blootgelegd. Het scherpe vermogen van Vargas Llossa om zowel maatschappelijk missstanden als de menselijke ziel tot op het bot te ontleden en de gelaagdheid van zijn boeken zijn een grote inspiratiebron voor mij.

Het laatste boek in mijn zomer boeken top 5 vertelt het schrijnende liefdesverhaal van Ricardo die op zijn vijftiende jaar verliefd wordt op een meisje dat zich Lily noemt. Op een dag verdwijnt ze spoorloos en het blijkt al snel dat al haar verhalen leugens zijn. In de jaren die volgen keert ze op de meest onverwachte momenten weer terug in zijn leven. Iedere keer met een andere identiteit, iedere keer weer verzekerd van de onvoorwaardelijke liefde die Ricardo voor haar voelt. De toewijding van de verliefde Ricardo aan het meisje is ontroerend, pijnlijk, soms zelfs gênant, maar heeft tegelijkertijd een diepe schoonheid. Het ongrijpbare meisje is zowel een liefdesroman als een portret van een mooie, ambitieuze, uiterst onbetrouwbare, wanhopige vrouw.

Foto: Diego Franssens

Vorige edities Zomerse Boekentips van Arnhemse Schrijvers:
Martijn Brugman
Robin Gerritsen

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Zomerse boekentips van Arnhemse Schrijvers (3)"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*