Inspiratie bij de buren – architectuur & kunst in Lingewaard

Honderdmorgen 2010 met het thema ‘zwervende erven’, is een zwerf- en kunstroute die lopend, fietsend, per boot en per auto te volgen is. De route strekt zich uit binnen en buiten de dijken van het rivierengebied Lingewaard. Via dijken en binnenwegen ontdekken de bezoekers de vele (architectonische) kunstwerken. Fort Pannerden fungeert als informatiecentrum en begin- en eindpunt van de route.

De route die in 2010 zal plaatsvinden, is inmiddels de derde ‘Honderdmorgen’. De twee eerdere edities, in 2004 en 2007, waren beiden een groot succes. De laatste editie in 2007 vond plaats in het grotere kader van de jubileumviering ‘300 jaar Pannerdensch Kanaal’ door Rijkswaterstaat.

In de editie van 2004 werd onder andere samengewerkt met een plaatselijke steenfabriek die ruimte, materiaal, ovens en expertise beschikbaar stelde. Voor de kunstroute van 2010 zal dit concept opnieuw worden toegepast en uitgebreid. Naast de steenfabriek Rodruza in Gendt, doen dit keer ook de Lingewaardse steenfabrieken ‘Wienerberger’ en ‘Huwa’ mee aan het project.

In 2010 zullen deze steenfabrieken samenwerken met alle deelnemende kunstenaars, ontwerpers en architecten. Daarnaast openen de steenfabrieken dit keer hun deuren voor diverse workshops waaraan (regionale) amateur en professionele kunstenaars, scholieren en studenten van de hogeschool voor de kunsten ArtEZ zullen deelnemen.

Prijsvraag
Het evenement ‘Honderdmorgen’ is uit diverse onderdelen opgebouwd. Centraal staat de uiteindelijke zwerf- en kunstroute in de zomer van 2010. Een maximaal twintigtal werken die in aanmerking komen voor deze route, worden door middel van een prijsvraag geselecteerd.

Stichting Honderdmorgen heeft voor ogen dat in de zomer van 2010 langs de oevers van de Waal, Rijn en ‘t Pannerdensch Kanaal, vele ‘zwervende erven’ een verblijfsplek krijgen. Deze rustpunten nestelen zich in de natuur en bieden uitzicht op het
omringende landschap. Ze vormen tegelijkertijd een tijdelijk veilig thuis en heenkomen bij de hier immer wisselende elementen en waterstanden.

Dit project is landelijk uitgezet en is bedoeld voor (landschap)architecten, vormgevers en kunstenaars. Zowel studenten, amateurs en professionals zijn uitgenodigd te reageren. De ingestuurde concepten worden in het najaar van 2009 gedurende één maand tentoongesteld in Fort Pannerden. Tijdens deze tentoonstelling zal een vakjury met o.a. Wim T. Schippers 20 concepten selecteren die door de ontwerpers daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden in de steenfabrieken. Deze werken zullen een plek in de route van 2010 krijgen.

Als je snel bent kun je nog meedoen. Van 24 tot en met 28 augustus kun je je concept inleveren.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Inspiratie bij de buren – architectuur & kunst in Lingewaard"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*