Masoek Sadja Arnhem organiseert 1ste Familiedag

Onder auspiciën van Stichting Pelita organiseert Masoek Sadja Arnhem op 23 augustus 2009 op landgoed Bronbeek in Arnhem de 1ste Familiedag voor Indische en Molukse Nederlanders. Tijdens deze Familiedag staan de Indische en Molukse cultuur, geschiedenis en traditie centraal.

De aanleiding voor het organiseren van een Familiedag is de relatieve onbekendheid van 1e, 2e en 3e generatie Indische en Molukse Nederlanders met de geschiedenis van hun (groot)ouders.

Veel Indische en Molukse Nederlanders die zich na de onafhankelijkheid van Indonesië in Nederland vestigden, waren getraumatiseerd door alle omstandigheden die ze hadden meegemaakt: de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog, de Nederlandse politionele acties, de onafhankelijkheidsstrijd en het verruilen van het vaderland voor het onbekende, verre Nederland.

Slechts weinigen hebben met hun (klein)kinderen gesproken over deze moeilijke en pijnlijke episode in hun leven. “Soeda” (laat maar), antwoordden ze als hen ernaar gevraagd werd.

Langzaam aan dringt het tot de 1e, 2e en 3e generatie Indische Nederlanders en Molukkers in Nederland door dat het 5 voor 12 is. Willen ze nog iets te weten komen over de geschiedenis van hun (groot)ouders, dan is het nu hoog tijd om vragen te stellen en de dialoog aan te gaan. De Familiedag op landgoed Bronbeek in Arnhem is een goede gelegenheid voor de verschillende generaties om in een ongedwongen sfeer met elkaar in contact te komen. En er zo voor te zorgen dat de getuigenissen van de 1ste generatie Indische en Molukse Nederlanders niet verloren gaan.

De Familiedag biedt voor ieder wat wils. Zo zijn er stands waar informatie kan worden ingewonnen over de geschiedenis en cultuur van het voormalig Nederlands Indië (in de meest brede zin) en is er informatie voorhanden over praktische zaken, zoals de Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers 1940-1945 (Wuv).

Ook de liefhebbers van de Indische cultuur zullen ruimschoots aan hun trekken komen: zo is o.a. de Country en Indorockband ‘Straight’ geboekt, zal Wieteke van Dort, beter bekend als ‘Tante Lien’, acte de présence geven, is er voor jongeren een DJ en voor de allerkleinsten een springkussen en andere attracties. De presentatie is in handen van Sylvia Elders, bekend van diverse ‘Pasar Malams’.

Het terrein is open vanaf 11 uur, de festiviteiten beginnen om 12 uur. Om 17 uur is de afsluiting. Wil je meer informatie over de Familiedag of wil je je inschrijven? Neem dan contact op met: Hans Verbrugge, per mail of telefonisch (026) 3235081, (s.v.p bellen na 18.00 uur).

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Masoek Sadja Arnhem organiseert 1ste Familiedag"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*