Take Five – De schoonheid van stedelijk verval

Gastcurator van deze week is Jasper Visser, community manager van het Nationaal Historisch Museum.

Begin dit jaar toonde Smashing Magazine een showcase van stadsfotografie onder de naam “The Beauty of Urban Decay”. Stedelijk verval stoort de bewoners van een stad vaak. In alle steden waar ik gewoond heb, echter, leverde het verval van gebouwen vaak de mooiste plaatjes op. De schoonheid van een stad zit vaak in wat eigenlijk lelijk is. Dit geldt ook voor Arnhem, merk ik, als ik een keuze van vijf foto’s moet maken voor Take Five. Mijn thema, stedelijk verval en de schoonheid er van.

Een gebouw waar iets gebeurt. Ik voel spanning en zou hier graag een nacht doorbrengen. Dit beeld doet me denken aan de sfeer in de film “3 dias” van Javier Gutièrrez, een aanrader voor hen die houden van apocalyptische beelden.

Building
Building – Hermine Lipke

Over het station van Arnhem kun je heel veel zeggen. Dit beeld zegt in mijn ogen meer dan al die woorden en toont hoe mooi de verbouwing is.

HDR Arnhem
HDR Arnhem – Sebastiaan Fisscher

De combinatie natuur en stad is soms verrassend. Zelfs op de grootste betonnen vlaktes groeien plantjes. Ze zeggen dat over 5.000 jaar alleen de piramides nog enigszins zichtbaar zijn, als de mens nu zou verdwijnen. Verval is dus ook teruggeven aan de natuur. Deze foto laat voor mij zien hoe klein de stap terug is.

Kryptonite
Kryptonite – Ramon Snellink

Modder, gebouwen en ijs. Dit is meer stadse neverheid dan stedelijk verval. Vaak is het ook lastig te zien: is een gebouw al aan het aftakelen, of juist nog in aanbouw? Dit vluchtige in steden spreekt me aan.

Arnhem art
Arnhem art – Jeroen Zwaal

Niets toe te voegen. Bijna onwerkelijke kleuren, met zoveel roodtinten zou ik willen dat er meer huizen in mijn straat leeg stonden. Bijzonder te bedenken dat ooit door deze deur mensen een “thuis” binnen stapten. Nu is het niets meer dan een mooi beeld.

Helstraat 18
Helstraat 18 – Hermine Lipke

Ik geef het gastcuratorschap graag door aan Alex van Hooff, directeur Burgers’ Zoo, onze andere nieuwe buren.

Vorige edities van Take Five:
Arnhemse geschiedenis anno nu
Mijn Arnhem
Een bijzondere kijk op zaken
Bruggen verbinden
Pieter Jongelie’s kijk op de Mode Biënnale
Eusebiustoren
Hotspots

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Take Five – De schoonheid van stedelijk verval"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*