Prijsvraag levert naam snelfietsroute Arnhem-Nijmegen op

{

Maar liefst 762 inzendingen kreeg de Stadregio Arnhem Nijmegen voor haar prijsvraag. Daaruit is RijnWaalpad gekozen als de naam van de nieuwe snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen. Bedenker Sjaak Verriet uit Ooij kreeg gisteren de hoofdprijs uitgereikt: een luxe elektrische fiets.

De jury koos voor de naam RijnWaalpad omdat deze direct de binding met de regio aanduidt, duidelijk is en het meest aanspreekt. Sjaak Verriet kreeg de fiets uitgereikt tijdens de startbijeenkomst van de nieuwe snelfietsroute op 3 september. Vanaf die datum wordt er verder hard gewerkt aan de realisatie van de route. De ambitie is dat de hele snelfietsroute er in 2012 ligt. Alle informatie over het fietspad staat op www.rijnwaalpad.nl.

Wat is de snelfietsroute?

In 2009 worden de eerste delen van de snelfietsroute aangelegd. Vanaf 2012 kunnen fietsers in 40 minuten van de Arnhemse Rijnkade naar de Nijmeegse Waalkade. De snelfietsroute maakt deels gebruik van bestaande wegen en fietspaden en deels van nieuwe fietspaden. De snelfietsroute wordt gerealiseerd door de Stadsregio Arnhem Nijmegen, de gemeenten Arnhem, Lingewaard, Overbetuwe en Nijmegen, de provincie Gelderland, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Fietsersbond. De snelfietsroute is aangesloten bij Fiets filevrij.

Waarom een snelfietsroute?
De snelfietsroute RijnWaalpad sluit aan bij de missie van de stadsregio voor een aantrekkelijke, goed bereikbare en concurrerende regio. Het RijnWaalpad heeft een regionale uitstraling en zal de ruggegraat van het regionale fietsnetwerk vormen met betere verbindingen tussen alle gemeenten. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zet de komende jaren vooral in op fietssnelwegen en stationsstallingen.

Staatssecretaris Huizinga vermoedt dat fietssnelwegen vijf procent van de autoforenzen kan bewegen om over te stappen op de fiets. In een brief aan de Kamer (290809) – ter voorbereiding van de behandeling van de nota Atsma begin september – bevestigt Huizinga 25 miljoen uit te trekken voor de aanleg van vijf nieuwe fietssnelwegen. Begin volgend jaar zijn Arnhem-Nijmegen en Leiden-Den Haag aan de beurt.

Op dit moment is er nog geen goede fietsverbinding tussen Arnhem en Nijmegen. Fietsers moeten een flink stuk omrijden. De vele uitritten, verkeerslichten en ongunstige voorrangskruisingen maken het fietsen er niet aantrekkelijker op. Een snelle, veilige en comfortabele fietsroute maakt het voor mensen mogelijk te kiezen tussen file en fietsen, tussen betaald parkeren en gratis stallen, tussen ongezond stilzitten en gezond bewegen. Meer fietsers betekent minder rijdend en stilstaand autoverkeer, minder lawaai en minder luchtverontreiniging. De investeringen zijn slechts een fractie van wat nodig is voor aanleg en onderhoud van auto-infrastructuur.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Prijsvraag levert naam snelfietsroute Arnhem-Nijmegen op"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*