Pro Arnhem wil lelijkste gebouw kiezen en dat ook afbreken

{

Martin van Meurs (Pro Arnhem) is gewend elke zomer een gewaagd idee te lanceren. Zo pleitte hij onder andere voor de bouw van een skipiste bij GelreDome, van een molen in Schuytgraaf en van een monument op de splitsing van Rijn en IJssel. Geen van deze ideeën is tot op heden gerealiseerd, maar dat weerhoudt hem er niet van elk jaar met een nieuw plan te komen.

Prijzen voor mooie gebouwen zijn er genoeg, nu moet het lelijkste gebouw van Arnhem maar eens worden aangewezen. Dat vindt de politieke partij Pro Arnhem, die een jaarlijkse verkiezing wil uitschrijven. De winnaar moet worden afgebroken.

‘Weg met die ouwe troep’, zegt Pro Arnhem-leider Martin van Meurs. Om de jaarlijkse verkiezing goed van start te laten gaan, heeft hij acht panden genomineerd. In volgende jaren mogen de nominaties uit de stad komen. Van Meurs heeft zijn oog laten vallen op het COC-gebouwtje bij de Waalse kerk, de bebouwing achter de Martinuskerk en de bebouwing daar tegenover aan de Van Muijlwijkstraat, H & M, Bakker Bart, KPN aan de Apeldoornsestraat, de Grote Broer op het Kerkplein en het voormalige belastingkantoor.

Slopen is kapitaalvernietiging, dat weet Martin van Meurs ook wel. Maar een gebouw dat dag in dag uit pijn doet aan je ogen is ook niet alles. Bovendien zijn er mogelijkheden om de financiële kant van de zaak te regelen, zegt hij. Soms kan nieuwbouw op de plek van de oudbouw al oplossen. Dan draait de koper op voor de kapitaalvernietiging. In andere gevallen zal een deel van de grondexploitatie van het betreffende gebied gebruikt moeten worden, aldus Van Meurs.

Ook kan het te slopen pand meegefinancierd worden uit aangrenzende nieuwbouw. Wanneer dat allemaal niet mogelijk, blijft er nog één oplossing over: de gemeente creëert een slooppotje voor dit soort gebouwen. Dit potje kan worden gevuld door het gedeeltelijk afromen van overschotten van winstgevende projecten in de rest van de stad. Pro Arnhem wil in de gemeenteraad pleiten voor de vorming van zo’n slooppotje.

Bron: De Gelderlander

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Pro Arnhem wil lelijkste gebouw kiezen en dat ook afbreken"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*