Een oude soldatenkist – een avontuur in het centrum van Arnhem

Stefan woont met zijn moeder in een bovenwoning in het centrum van Arnhem. Zijn moeder komt altijd geld tekort en dwingt Stefan om te stelen. Na een verschrikkelijke ruzie met zijn moeder, vlucht hij het huis uit, de donkere stad in. Als hij ziet dat de deur van de Koepelkerk niet op slot is, glipt hij daar naar binnen. Op een kerkbank valt hij in slaap. Dan begint ook een spannend avontuur…

Schrijver Jan van den Dool tekende in dit boek de waargebeurde belevenissen van een bevriende Arnhemmer op. Het boek leest niet alleen als een spannend avontuur, maar snijdt ook serieuze thema’s aan. De hoofdpersoon Stefan heeft in zijn jonge leven al veel achter de kiezen. Zijn moeder is alcoholiste en alleenstaand. Zij laat Stefan al erg jong aan zijn lot over.

Een oude soldatenkist gaat over voor jezelf opkomen, ruzie, eerlijkheid. Het verhaal speel zich af in het centrum van Arnhem. Veel bekende plaatsen en gebouwen in Arnhem komen in het boek voor. Zo heeft warenhuis Hagen, ooit op de hoek van de Rijnstraat en de Jansstraat, een plek in het decor. De Koepelkerk speelt een belangrijke rol in het verhaal en de illustraties. Zowel van buiten als van binnen.

Jan van den Dool (1938) woont in Arnhem en was daar vijfentwintig jaar werkzaam bij een woningcorporatie. Op latere leeftijd is hij gaan schrijven. Inmiddels heeft hij een flink aantal kinderboeken op zijn naam staan. De illustraties in Een oude soldatenkist zijn van de Arnhemse illustrator Hester van de Grift (1968). Hester studeerde in 1998 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Zij illustreert kinderboeken en schoolboeken voor verschillende uitgeverijen.

Het boek is voor kinderen vanaf 9 jaar. ISBN 978 90 5788 262 3

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Een oude soldatenkist – een avontuur in het centrum van Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*