Schetsontwerp Havenkwartier gaat het zeker redden

{

De Arnhemse gemeenteraad gaat tijdens de vergadering van volgende week maandag het schetsontwerp goedkeuren voor de bouw van het havenkwartier in het stadsvernieuwingsgebied Rijnboog. Zoveel is wel duidelijk nu de voorbereidende besprekingen in commissieverband zijn afgerond.

Het havenkwartier betreft de aanleg van een plezierhaven op de plek van de huidige Nieuwstraat in het stadscentrum en de bouw van een reusachtig kunstengebouw aan de Rijnkade, met woningen, winkels en horeca daar omheen.

De voorstemmers van volgende week (PvdA, CDA, GroenLinks, VVD en D66) hebben samen 27 van de 39 Arnhemse raadzetels. Zij gaan deze week nog wel met elkaar om de tafel om een amendement te maken, dat volgende week aan de orde komt en dan vanzelfsprekend wordt goedgekeurd. Het amendement stelt dat wijziging van de plannen altijd mogelijk moet zijn, als de technische uitvoerbaarheid van met name de haven en de financiële haalbaarheid van met name het Kunstencluster daarom vragen. Het plan moet dus flexibel zijn. Pas als volgend jaar het nieuwe bestemmingsplan wordt vastgesteld, wordt het plan echt concreet.

De tegenstanders zijn de SP, Pro Arnhem, Zuid Centraal en de ChristenUnie. De SP pleit ervoor dat naast het voorliggende plan ook alternatieven worden doorgerekend. “Er ligt genoeg, ons eigen plan, het plan van de Stichting Jansbeek Boven Water, het plan van Stadsschoon. Straks blijkt het voorliggende schetsplan niet haalbaar en dan moet er alsnog naar alternatieven gekeken worden. Doe dat dan nu meteen.”

De ChristenUnie denkt dat het havenplan niet haalbaar is, nu het crisis is. “In de tussenrapportage van de gemeentefinanciën zie ik dat voor de hierna volgende twee fasen van Rijnboog nu al gerekend wordt met een verlies van tussen de zes ton tot een miljoen”, zei partijleider Addy Plieger gisteravond. “En dat zijn dan nog de plandelen met de beste financiële perspectieven. Arnhem heeft weinig reserves en zal moeten bezuinigen. Dit kan zo niet doorgaan.”

Pro Arnhem vindt dat het niet aangaat het schetsontwerp vlak voor de verkiezingen door te drukken. “Het is not done over je graf heen te regeren, straks komt er een heel andere coalitie, laat die besluiten”, zei partijleider Martin van Meurs.

Zuid Centraal denkt precies hetzelfde. “Het vaststellen van dit schetsontwerp is een schertsvertoning”, zei raadslid Sjoerd Veenstra. “Dit stuk heeft enkel belang als discussiestuk bij de coalitieonderhandeling van volgend jaar. Want de Rijnboogplannen zijn opnieuw de inzet van de verkiezingen. Wie tegen is, moet op ons stemmen.”

Bron: De Gelderlander

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Schetsontwerp Havenkwartier gaat het zeker redden"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*