Blad in de stad

Vanaf deze week staan er weer bladkorven verspreid in de stad. Het is een extra voorziening, omdat de GFT-container in de herfstperiode vaak te klein is voor al het bladafval. In de bladkorven kun je de bladeren direct kwijt. Je hoeft hierdoor niet meer te wachten op het legen van de groene container.

Gemeente Arnhem plaatst de bladkorven op verschillende locaties in de stad. Vooral op plekken waar veel bomen staan. Van het bladafval uit de korven wordt compost gemaakt. Compost wordt gebruikt als bodemverbeteraar in de landbouw op de akkers, maar ook in tuinen. Voor het milieu is het beter om het bladafval te recyclen.

In de bladkorf mogen alleen bladeren. Gooi er dus geen afval bij. Als het bladafval wordt vervuild met ander afval, moet de gemeente de korf laten verwijderen. Ook als er rondom de bladkorf afval wordt geplaatst, wordt de korf weggehaald. Het is verboden om voor de bladkorf te parkeren. Grof tuinafval kun je naar het afvalbrengstation brengen of je belt Sita om het gratis te laten ophalen (tel. (026) 446 04 90).

Waar staan de bladkorven?
De bladkorven staan meestal op loopafstand van jouw huis. Het gaat om dezelfde locaties als vorig jaar. De korven zijn vooral in de groene wijken van Arnhem te vinden . Ook dit jaar worden op enkele nieuwe lokaties bladkorven geplaatst. Een bladkorf is gemaakt van stevig hekwerk en te herkennen aan het bordje ‘Alleen bladafval’. De bladkorven worden éénmaal per week geleegd. De bladkorven blijven tot en met 11 december staan, daarna worden ze weer verwijderd.

Bladeren in de tuin laten liggen of opruimen?
Het vallen van het blad is eigenlijk al een voorbereiding van de boom op het nieuwe groeiseizoen. Op de grond zorgen de afgewaaide bladeren voor een natuurlijke deken als bescherming tegen de vorst. Het blad vormt na de inwerking van regen, sneeuw en vorst en met de hulp van insecten en bodemdieren een nieuwe voedingslaag voor het volgende jaar.

Met het verwijderen van blad uit de tuin of plantsoenen worden voedingsstoffen uit de kringloop weggenomen. Het is daarom soms beter voor de beplanting het gevallen blad te laten liggen. Alleen op het gras, verharding en plaatsen waar de bladeren de beplanting kunnen verstikken, is het beter het blad te verwijderen. Blad dat weggehaald wordt kan op de composthoop of in de groencontainer gegooid worden. Onder rododendrons en azalea’s kan het geen kwaad wat extra blad te laten verteren. Deze planten groeien als echte bosbewoners beter als er een goede laag bladeren onder de plant ligt.

Heb je vragen over de bladkorven of ben je niet tevreden met de locatie? Bel dan de gemeente Arnhem, tel. 0900-1809. Als een locatie ongeschikt blijkt, zal de gemeente op zoek gaan naar een andere plek.
Klik hier voor een overzicht van alle bladkorflocaties (Excel-bestand)

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Blad in de stad"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*