Sprookjesfestival – het onzichtbare boek

Zaterdag 24 oktober a.s. wordt in het Watermuseum het tweede Sprookjesfestival officiëel geopend. Een week lang zijn er in Arnhem en omgeving allerlei voorstellingen, workshops, lezingen en exposities te bezoeken die in het teken staan van sprookjes. De belangrijkste doelgroep van het sprookjesfestival zijn natuurlijk de kinderen, maar ook voor volwassenen is er van alles te beleven.

Zoals bijvoorbeeld ‘Het onzichtbare boek’, een literair sprookjesproject dat tijdens het Sprookjesfestival plaatsvindt.

Schrijfsters Petra Else Jekel, Heidi Koren en Ernestine Scheer brengen op een theatrale manier bestaande sprookjes en hun eigen gedichten en verhalen met elkaar in verband. De komende dagen nemen de drie schrijfsters ons op Arnhem Direct al een beetje mee naar hun sprookjeswereld, door te vertellen wat sprookjes voor hen betekenen.

Er was eens‚Ķ – De zin en waarde van sprookjes voor Ernestine Scheer.

Er was eens… een tijd waarin sprookjes verdichte weergaven waren van de werkelijke wereld. Ze dienden niet als troost en zeker niet om zoet te houden, maar om te inspireren, te helpen en te genezen. Ze werden op serieuze en geheimzinnige toon verteld. Ze veranderden voortdurend.

Van die oorspronkelijke verhalen, hebben we onschuldige vertelsels gemaakt, gave gehelen met een einde waarin alles goed komt. Het vertederde woord ‘sprookje’ geeft dat al aan.

Welnu, zullen jullie zeggen, wat is er mis met een gaaf geheel? Wat is er mis met een vrucht, een zaad, een ongeschonden hart, een ei? Een dier in zijn winterslaap? Een pop? Wat is er mis met een symbool?

Niets. Ik hou ervan. Alleen: een vrucht wil worden opgegeten, een zaad wil ontkiemen, een hart wil breken en een ei wil uitkomen. Er is geen haast bij. De tijd mag worden afgewacht, maar als we het goede, het ware en het schone niet gaan vermengen met ons dagelijks leven, dan vergaan ze en verliest ons bestaan zijn glans.

Sprookjes zijn van levensbelang. Zoals een zaad wil ontkiemen, zo wil een sprookje weer echt verteld worden.

Mijn gedichten zoeken geen heelheid, geen eind goed, al goed, maar aanvaarden onvolmaaktheid als een natuurlijke staat van zijn. Ze zijn niet gedicht, maar geopend en ze openen zelf ook: het zijn openers. Daarmee behoren ze tot het soort sprookjes, van oorsprong sproken geheten, waar dit stukje over gaat.

GROEI

Het breekt niet; het ligt
in een te zachte grond
om te breken.

Verdriet drijft
als stengel en wortel
een zaad in zaadlobben
een hart in twee helften uiteen.

‘Het onzichtbare boek’ is een literair sprookjesproject dat tijdens het Sprookjesfestival plaatsvindt op donderdag 22 oktober om 20 uur in Boekhandel Ongerijmd te Arnhem en op woensdag 28 oktober om 15 uur in Stadsbrouwerij De Hemel te Nijmegen, entree 5 euro.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Sprookjesfestival – het onzichtbare boek"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*