Afstudeerders HAN halen 2e plaats bij Studentenstaalprijs 2009

Maarten Visser en Floris Besseling, die in juni 2009 afstudeerden van de opleiding Civiele Techniek van de HAN, hebben een eervolle 2e prijs gehaald bij de Studentenstaalprijs van de vereniging Bouwen met Staal.

Visser en Besseling onderzochten op welke wijze een dubbele basculebrug tussen Ventspils en Riga (Letland) zo economisch mogelijk kon worden gereconstrueerd. Een basculebrug is een beweegbare brug, waarbij het brugdek opent en sluit, door te roteren om de horizontale as, die haaks op het wegdek van de brug staat. Door een tekortkoming in de constructie kon de ‘beweegbare’ brug uit de jaren 60 na oplevering nooit worden geopend. Na de herbeschouwing van Maarten Visser en Floris Besseling is dit wel mogelijk.

‘Sommen met ballen’
De jury had bewondering voor het hoge uitwerkingsniveau van de constructie en het degelijke rekenwerk, waarbij ook het vermoeiingsprobleem van de brug werd onderzocht en praktisch uitgewerkt. Uit de hoek van constructief deskundigen werd opgemerkt dat Visser en Besseling ‘sommen met ballen’ hebben gemaakt. Dankzij het nieuwe ontwerp beweegt de brug weer.
Studentenstaalprijs

Elk jaar stelt de vereniging Bouwen met Staal prijzen ter beschikking voor het afstudeerwerk van studenten. De prijs dient als waardering voor studenten, die tijdens hun afstuderen de mogelijkheden van staal in civiele en bouwkundige constructies hebben onderzocht en/of optimaal hebben benut. In het nieuwe nummer van het vakblad Bouwen met Staal worden alle winnende ontwerpen belicht. (Bouwen met Staal, 16 oktober 2009).

Overige prijswinnaars
De 1e prijs in de categorie Techniek voor hogescholen ging naar Pim Feijening en Niels Verheijen voor een demontabel paviljoen. Maarten Visser en Floris Besseling wonnen in deze categorie de 2e prijs. De 1e prijs in de categorie Techniek voor TU-studenten ging naar Mariëlle Rutten, die aan de TU-Eindhoven afstudeerde op het ontwerp ‘pneu-tensegrity’: een eenvoudig te demonteren, lichtgewicht mobiele overkapping. Zij ontving hiervoor ook de Inventiviteitsprijs van de ‘Stichting De Van Benthum Prijs’.

De 1e prijs in de categorie Architectuur voor hogescholen ging naar Scarlett Beverwijk en Niels Hiemstra van de hogeschool Rotterdam. Zij ontwierpen een gebouw voor Rotterdam The Hague Airport. De 1e prijs in de categorie architectuur voor TU-studenten ging naar Peter Bakker-Haakman voor een stalen woonblok en school. Youri Groosman won de 1e prijs in de categorie voor afstudeerders als Professional Master of Structural Engineering.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Afstudeerders HAN halen 2e plaats bij Studentenstaalprijs 2009"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*