De nacht van de nacht

Zaterdag 24 oktober, de nacht waarin de klok een uur wordt verzet, gaan in het kader van Nacht van de Nacht de lichten uit van honderden gebouwen, kerken, bruggen en monumenten verspreid over heel Nederland.

De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu organiseren elk jaar de Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor de schoonheid van de donkere nacht. Zij willen hiermee bereiken dat gemeentes en bedrijven permanent beleid gaan voeren waarbij duisternis voorop staat. Niet alleen levert dat een energiebesparing op, het is ook beter voor dier en mens.

Nederland is koploper op het gebied van lichtvervuiling. Bij een volkomen duistere nacht is het mogelijk om in Nederland 2500 sterren te zien. Door lichtvervuiling zien we in de steden maximaal 100 sterren.

Meer dan honderd gemeenten
Bedrijven en overheden geven massaal gehoor aan de oproep om tijdens de Nacht van de Nacht de lichten te doven. Al meer dan honderd gemeenten doven lichten en roepen bedrijven op dat ook te doen. Het dorp Den Hoorn op Texel dooft zelfs alle openbare verlichting, net als de gemeente Schiermonnikoog op het eiland dat afgelopen week tot donkerste plek van Nederland werd uitgeroepen. De Dom in Utrecht, de Euromast in Rotterdam, de Poldertoren in Emmeloord, de Grote Kerk in Alkmaar, het stadhuis in Gouda, de Martinitoren in Groningen en vele andere markante gebouwen komen in het donker te staan.

Ook Arnhem doet mee
Arnhem doet ook dit jaar mee aan de actie “Nacht van de Nacht” . Zo wordt zaterdagavond bijvoorbeeld de verlichting van de Eusebiustoren uit gezet.

Wandelen in Sonsbeek
Bezoekerscentrum Sonsbeek organiseert op de Nacht van de Nacht een tweetal wandelingen in park Sonsbeek. Zo is er een wandeling naar de Belvédère, de uitkijktoren in het park. Vanaf de top kun je zien hoeveel verlichting er is in de wijde omgeving en er is een belevingswandeling die je laat voelen hoe donker het is in het park.
De wandelingen starten op 19.00 uur en om 20.00 uur bij bezoekerscentrum Sonsbeek (kosten: € 5,‚Äîper volwassene en € 2,50 per kind)

Sterren kijken in Presikhaaf
De nieuwe initiatiefgroep Sterrenwacht Presikheaven doet ook mee aan de ‘Nacht van de Nacht’ en organiseert van 19:30 tot 22:30 uur een sterrenkijkavond in Arnhem. Daarvoor wordt de verlichting op de parkeerplaats van MFC Presikhaaf (Laan van Presikhaaf 7 hoek Honigkamp) tijdelijk uitgeschakeld.

De avond start met de lancering van een ‘waterraket’ op het veld naast het MFC. Daarna kunnen bezoekers kraters op de maan bekijken, het wolkendek van Jupiter of zijn vier grootste manen. Ook aan een ‘slecht-weer-programma’ is gedacht: dan zijn telescopen te bewonderen, worden films vertoond en met een speciaal computerprogramma de sterrenhemel geprojecteerd. Enthousiaste amateursterrenkundigen beantwoorden alle vragen vragen over sterrenkunde en ruimtevaart.

Of het nu helder is of zwaar bewolkt, iedereen is van 19.30 – 22.30 uur van harte welkom in het MFC Presikhaven (Laan van Presikhaaf 7). De toegang is gratis.

Je kunt natuurlijk ook zelf je steentje bijdragen aan de Nacht van de Nacht. Laat zaterdagavond de lampen uit en steek wat kaarsen aan!

Reacties

Wees de eerste die reageert op "De nacht van de nacht"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*