TAPE organiseert veiling voor kunstproject in sloppenwijken

{

Zondag 25 oktober a.s. wordt de Made-in-Arnhem-expositie Temporary Art Product Exchange afgesloten met een kunstveiling. Stichting TAPE hoopt met het veilen van kunstwerken van 22 internationale kunstenaars een flink bedrag binnen te halen voor een bijzonder kunstproject in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Daar werken twee Nederlandse kunstenaars samen met lokale jongeren aan muurschilderingen om de beruchte sloppenwijk Vila Cruzeiro van haar grauwe uiterlijk af te helpen.

De werken die geveild gaan worden, zijn op een bijzonder manier bij TAPE terecht gekomen. In het kader van het kunstfestival Made in Arnhem verzocht TAPE 120 internationale kunstenaars via de post werk op te sturen. De respons was groot. De 40 werken die Arnhem hebben bereikt zijn tot en met de veiling te zien in de door TAPE georganiseerde expositie Temporary Art Product Exchange.

Mark Kuijpers van TAPE: ‘Het thema van Made in Arnhem was dit jaar invites. Dat is wat we letterlijk gedaan hebben. Vanuit heel de wereld zijn kunstenaars op onze uitnodiging in gegaan. We waren begin september echt verrast over opgestuurde werken. Er zit van alles tussen: schilderijen, foto’s, videokunst, sculpturen. En het komt van over de hele wereld vandaan. We kregen pakketten uit onder andere de Filippijnen, Brazilië, IJsland Azerbaijan, China, Japan, Canada, Hongarije, Vietnam en Zuid-Afrika. We hebben werk van bekende kunstenaars opgestuurd gekregen, zoals van de Egyptische kunstenaar Fathi Hassan. Zijn werk was deze zomer nog te zien op de Biënnale van Venetië.’

Het feit dat de kunstwerken opgestuurd zijn, is in de expositie duidelijk terug te zien. Bij elk werk is de afstand aangegeven die het werk heeft afgelegd en ook worden er persoonlijke foto’s van de kunstenaar getoond. Daardoor ontstaat een bijzondere inkijk in het leven van kunstenaars wereldwijd. In een hoek van de expositieruimte zijn alle verpakkingsmaterialen als een collage op de muur aangebracht. Het uitpakken van de kunstwerken is vastgelegd op film en terug te zien op Youtube. Het levert mooie verhalen op, bijvoorbeeld over een kunstwerk dat zich ergens tussen Hongarije en Nederland zou ophouden in de bagageruimte van een touringcar. Het werk werd uiteindelijk in Amsterdam teruggevonden.

De veiling van de bijzondere kunstwerken begint op zondag 25 oktober om 14.00 uur en vindt plaats in de tijdelijke expositieruimte zelf, aan de Turfstraat 1A in Arnhem. De opbrengst komt volledig ten goede aan het project Favela Painting. Voorafgaand aan de veiling, vanaf 12.00 uur, is de kunst nog te bezichtigen. De entree is 10 euro, de bezoeker krijgt daarvoor de catalogus plus 5 euro startbod!

Foto: Bas Boerman

Reacties

Wees de eerste die reageert op "TAPE organiseert veiling voor kunstproject in sloppenwijken"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*