Toegangen Arnhemse bouwtekeningen uit 1917 – 1979 gedigitaliseerd

Het Gelders Archief heeft de toegangen van de bouwtekeningen in Arnhem over de periode 1917 tot 1979 gedigitaliseerd. Geïnteresseerden kunnen nu via het internet kijken of er een bouwtekening van een bepaald perceel/adres in Arnhem bij het Gelders Archief aanwezig is.

De bouwtekeningen uit de betreffende periode waren tot voor kort alleen toegankelijk via een onvolledig kaartsysteem. Medewerkerster Tini Wijnstekers van het Gelders Archief heeft gedurende de laatste drie jaren de inhoud van de kaartjes (in de computer) ingevoerd en de bouw- en verbouwtekeningen gecontroleerd op ontbrekende gegevens.

Er zijn ruim 25.000 beschrijvingen in de computer ingevoerd. Verder zijn de bouwtekeningen herverpakt, waardoor de tekeningen beter materieel verzorgd zijn en de logistiek vergemakkelijkt wordt.

Medewerkster Wijnstekers ‘ontdekte’ dat veel bouwtekeningen niet waren geregistreerd in de oorspronkelijke toegang. Arnhemmers waren een mobiel volkje, Wijnstekers kwam er achter dat er door de hele stad heen, zowel voor als na de laatste oorlog, ondergrondse benzinebewaarplaatsen met aftapinstallaties of benzinepompen zijn geweest. Bouwtekeningen van bioscopen aan onder meer de Bakkerstraat (1919), Klarendalseweg (Flora, 1921) en Steenstraat (Palace, 1926) verraden dat Arnhemmers van uitgaan hielden.

De bouwtekeningen hebben betrekking op de adressen (straat en huisnummers) in de periode waarin de tekeningen zijn gemaakt. De straatnamen en huisnummers kunnen in de tussenliggende tijd gewijzigd zijn.

De Arnhemse bouwtekeningen van vóór 1917 zijn tijdens en vlak na de Slag om Arnhem verloren gegaan. Ook uit de periode juni 1944 tot en met juli 1945 ontbreken de tekeningen in verband met oorlogs- en bevrijdingsperikelen. Verscheidene door de gemeente goedgekeurde (ver)bouwaanvragen en bijbehorende bouwtekeningen van vlak na de bevrijding zijn nooit uitgevoerd door gebrek aan bouwmateriaal.
De bouwtekeningen van na 1980 zijn aanwezig bij de gemeente Arnhem (tel. 0900-1809, telefonisch bereikbaar maandag – vrijdag 9.00-17.00, donderdag tot 21.00). De gemeente Arnhem heeft plannen om in de nabije toekomst de recente bouwtekeningen op internet in een beveiligde omgeving beschikbaar te stellen.

De internettoegangen op de bouwtekeningen zijn te vinden op: www.geldersarchief.nl/zoeken/. Klikken op ‘Bouwdossiers’ onder ‘Specifiek zoeken’.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Toegangen Arnhemse bouwtekeningen uit 1917 – 1979 gedigitaliseerd"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*