Het college van B en W wil de regels voor het rijden in het voetgangersgebied in de binnenstad van Arnhem volgend jaar aanpassen. De werkgroep Arnhem Gastvrije Stad had de gemeente gevraagd om aanscherping van het beleid en opschoning van het ontheffingenbestand.
Het college gaat akkoord met het voorstel om in 2010 ondermeer de venstertijden te verlengen en het aantal ontheffingen te beperken. In combinatie met een strenger toezicht is de verwachting dat het leef- en verblijfsklimaat in de binnenstad beter wordt, zonder dat de uitvoering van noodzakelijke taken als bevoorrading, stadsreiniging, reparatie en onderhoud in het gedrang komen. De nieuwe regels sluiten bovendien aan op de beleidsnota Vereenvoudiging vergunningen die in maart 2009 is vastgesteld.
In 1995 was Arnhem één van de eerste steden in Nederland waar de binnenstad een groot deel van de dag werd afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het voetgangersgebied kreeg een opknapbeurt met
nieuwe bestrating en meubilair en voor bezoekers was het een verademing: winkelen zonder hindernissen van auto’s, busjes en vrachtwagens. Bewoners en bedrijven konden een ontheffing krijgen om buiten de sluitingstijden het gebied in en uit te rijden. De laatste jaren is gemotoriseerd verkeer dat zich ook n√° de venstertijden in de binnenstad ophoudt echter zo gegroeid, dat het overlast geeft voor het winkelend publiek.
Gastvrij Arnhem
De werkgroep Arnhem Gastvrije Stad, waarin bedrijfsleven en transportorganisaties zijn verenigd, pleit al geruime tijd bij de gemeente voor het aanscherpen van regels en aanpassen van het ontheffingenbeleid voor de binnenstad. In nauw overleg is voorgesteld om de venstertijd voor de bevoorrading te verlengen van 06.00 tot 11.00 uur (was 10.00 uur) én gelijktijdig een strenger ontheffingenregime in te voeren.
Opschonen van het ontheffingenbestand is erg lastig. Daarom is besloten om het huidige toegangsbeleid te wijzigen en alle ontheffinghouders een nieuwe vergunning aan te laten vragen. Een aantal bedrijfsbranches komt straks niet meer in aanmerking voor een ontheffing, zoals transportbedrijven, pakketdiensten, distributeurs, cateringbedrijven buiten het gebied en horeca. Zij zullen gebruik moeten
maken van alternatieven zoals een dag- of incidentele ontheffing, laad- en losplaatsen rond het centrum en het gebundeld transport via Binnenstadservice. Bewoners en bedrijven in het voetgangersgebied met een eigen parkeerplek komen ook met de nieuwe regels, in aanmerking voor een ontheffing, net als ondermeer openbare diensten, afval inzamelaars en beveiligingsdiensten. Als ook de gemeenteraad akkoord gaat, kan het nieuwe regime voor rijden in het voetgangersgebied van de binnenstad per 1 oktober 2010 in werking treden.
Wees de eerste die reageert op "Minder verkeer, prettig winkelen in binnenstad Arnhem"