Waar en wanneer wordt gladheid bestreden in Arnhem?

Waar en wanneer wordt gladheid bestreden?

De afgelopen dagen hoorde ik veel gemopper over het strooien en schoonvegen van de wegen in Arnhem. Of beter gezegd, het niet strooien en schoonvegen van de wegen in Arnhem. Moet eerlijk zeggen dat ik ook niet precies wist welke wegen nu wel en niet aanmerking komen bij hevige sneeuwval of ijzel. Gisteren trof ik per toeval op de website van de gemeente Arnhem een toelichting over waar en wanneer de gladheid in Arnhem wordt bestreden.

Van 1 november tot 1 april, staan zeven dagen per week, 24 uur per dag, de strooiwagens klaar voor vertrek om gladheid in Arnhem te voorkomen en te bestrijden. De betrokken medewerkers zijn continue oproepbaar om te strooien aldus de gemeente Arnhem.

Preventief strooien
Werd er vroeger pas gestrooid wanneer het glad was, sinds een aantal jaren wordt al gestrooid bij verwachte gladheid. Deze aanpak is mogelijk door betere weersvoorspellingen en metingen. Temperatuur en gladheid worden hierbij net boven, in en onder het wegdek gemeten. Door een methode van natzout-strooien wordt voorkomen dat het zout verwaaid. Door het preventief strooien neemt de verkeersveiligheid toe. Als er naderhand sneeuw valt is dit bovendien makkelijker te verwijderen.

Welke wegen eerst?
Het zou te duur worden om heel Arnhem sneeuwvrij te maken. De gemeente moet kiezen. De verkeersveiligheid is hierbij het meest belangrijk, maar ook de bereikbaarheid van de stad. Bij het mechanisch strooien zijn bruggen, hoofdwegen en ontsluitingswegen (zowel rijbanen als fietspaden), busbanen, centrumgebied en stationsgebied, steile wijkontsluitingswegen, markten en afritten van de rivierkades het eerst aan de beurt. Op deze wegen wordt bij dreigende gladheid al uit voorzorg gestrooid.

Wat daarna?
In tweede instantie (als het werkelijk glad is) worden ook de wijkontsluitingswegen en voetgangers-voorzieningen zoals bushaltes en zebras meegenomen. Voetgangers worden niet vergeten. Op bruggen, drukke looproutes van en naar het centrum, grote openbaar vervoersvoorzieningen en de toegang tot openbare gebouwen wordt handmatig gestrooid.

Waar wordt niet gestrooid?
Op overige wegen worden in normale situaties niet gestrooid. Pas bij grote, langdurige ontwrichting van het verkeer kan besloten worden om in alle straten te strooien. In de winter is altijd voorzichtigheid vereist.

Wat kun je zelf doen?
De gemeente geeft aan niet overal te kunnen zijn en het waardeert als de bewoners zelf ook een handje helpen. Bijvoorbeeld door sneeuw weg te vegen en door zout op uw stoep te strooien (uiteraard niet bij bomen en planten). Inwoners van Arnhem kunnen per woning gratis een zakje strooizout halen op één van de afvalbrengstations. Groepen van bewoners en besturen van instellingen kunnen een gratis minicontainer met zout aanvragen via de klantenservice van de gemeente Arnhem 0900-1809 (lokaal tarief).

Zo, weten we dat ook weer. En nu niet meer zeuren! 😉

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Waar en wanneer wordt gladheid bestreden in Arnhem?"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*