Politieke partijen en nieuwe media: ChristenUnie Arnhem

Politieke partijen en nieuwe media: ChristenUnie Arnhem

De politieke partijen maken zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart. De politici gaan de straat op, de wijk in en doen mee aan de lokale nieuwsquiz. De campagnes zijn begonnen. Maar wat doen de politieke partijen op internet om de bewoners van hun stad te bereiken en te beraken? De komende weken maken we een rondje langs de internetvelden en vandaag bekijken we de online positionering van ChristenUnie Arnhem.

Op het eerste gezicht lijkt arnhem.christenunie.nl, de website van de ChristenUnie Arnhem, een open platform met contactmogelijkheden via email, een weblog en een forum. Maar als we even verder kijken dan blijkt de weblog niets anders dan een (maandelijkse) column van fractievoorzitter Addy Plieger waarop door de lezer niet gereageerd kan worden. Ook het forum biedt voor niet-leden niet de mogelijkheid om te reageren. Na registratie kreeg ik de volgende reactie per email:

(…) Bedankt voor je registratie op onze website. Met je gebruikersaccount kun je o.a. petities ondertekenen en kun je producten bestellen in onze webwinkel. Leden kunnen ook meediscussiëren op de discussiefora. Voor niet-leden: het is momenteel niet mogelijk om mee te discussiëren op het forum als u geen lid bent. (…)

Het zal dan ook niemand verbazen dat er nog geen discussie te vinden is op het forum van ChristenUnie Arnhem (en waarschijnlijk in de toekomst ook niet te vinden zal zijn). Daarvoor ontbreekt de kritische massa als je je beperkt tot eigen leden. Over hoeveel leden praten we eigenlijk bij de ChristenUnie Arnhem? Hoeveel daarvan hebben zich geregistreerd op de website en hoeveel daarvan komen op regelmatige basis op de wesbite?

Voor zover ik heb kunnen nagaan is ChristenUnie Arnhem niet aktief op YouTube, Hyves of Twitter. Wel is er een landelijke ChristenUnie TV-spot voor de gemeenteraadsverkiezingen 2010 op YouTube te bekijken en is fractievoorzitter Addy Plieger te vinden op Twitter.

Samenvattend kunnen we stellen dat ChristenUnie Arnhem net als CDA Arnhem online nog niet veel verder komt dan een eigen website maar nog nauwelijks gebruik maakt van sociale media om in contact te treden met Arnhemmers. Moet ook eerlijk zeggen dat ik na het lezen van de reacties van gisteren (over de geschiedenis van de online politieke discussies in Arnhem), me er ook wel iets bij kan voorstellen dat politieke partijen wat huiverig zijn om online het debat aan te gaan. Jammer, het is namelijk een belangrijke stap om de kloof tussen burger en politiek te dichten!

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Politieke partijen en nieuwe media: ChristenUnie Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*