Kandidatenlijsten Gemeenteraadsverkiezing Arnhem goedgekeurd

Het hoofdstembureau van de gemeente Arnhem heeft vanmiddag alle kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen rechtsgeldig verklaard. De persoonsgegevens van de in totaal 238 kandidaten zijn gecontroleerd. Ook de ondersteuningsverklaringen van minstens 30 Arnhemmers voor iedere partij, die nu niet in de raad zit, zijn in orde bevonden. Aan de raadsverkiezingen op woensdag 3 maart nemen 13 politieke partijen deel: naast de negen, die nu in de gemeenteraad zijn vertegenwoordigd, dingen nog vier partijen mee.

Ook de nummering van de kandidatenlijsten is bekend. Voor de partijen in de huidige gemeenteraad is de volgorde afhankelijk van het aantal stemmen dat zij bij de vorige raadsverkiezingen, in maart 2006, behaalden. De Partij van de Arbeid werd toen de grootste en heeft nu dus lijst nummer één. De volgorde van de partijen die nu niet in de raad zitten, is door loting bepaald.

De nummering van de lijsten en de aanduiding van de partijen bij de komende raadsverkiezingen is:

1 Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
2 SP (Socialistische Partij)
3 VVD
4 GROENLINKS
5 Christen Democratisch Appèl (CDA)
6 Zuid Centraal
7 Pro Arnhem
8 ChristenUnie
9 Democraten 66 (D66)
10 TROTS OP NEDERLAND LIJST RITA VERDONK
11 STADSPARTIJ ARNHEM ‘92
12 Nederlandse Volks-Unie (NVU)
13 Gelderse Centrumdemocraten (Gelderse C.D.)

De Partij van de Arbeid en GroenLinks zijn een lijstencombinatie aangegaan. Daarmee vergroten zij hun kans op het behalen van een restzetel.

Alle kiesgerechtigde Arnhemmers, die op 19 januari in het bevolkingsregister van Arnhem waren ingeschreven, ontvangen rond 10 februari hun stempas waarmee zij hun stem kunnen uitbrengen. De kiezer kan op 3 maart zelf kiezen in welk van de 75 stembureaus in Arnhem hij of zij gaat stemmen. Om te mogen kiezen, neemt de kiezer naast de stempas ook een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart) mee. Wie de stempas kwijtraakt, kan uiterlijk tot en met maandag 1 maart bij Bureau Verkiezingen in het stadhuis een vervangende stempas aanvragen. Ook daarvoor is een geldig legitimatiebewijs nodig.

Een kiesgerechtigde die bijvoorbeeld door werk, vakantie of ziekte niet zelf kan gaan stemmen, kan een andere kiezer een machtiging geven om de stem uit te brengen.
Kiesgerechtigden die binnenkort voor een langere periode uit Arnhem weggaan (bijvoorbeeld met langdurige vakantie of voor een stage), kunnen een volmachtformulier invullen. Daarmee kunnen zij een andere kiezer tijdig machtigen om hun stem uit te brengen. Het volmachtformulier raadsverkiezingen 3 maart 2010 is te downloaden op www.arnhem.nl, digitaal loket, ‘Van A tot Z’. Onder ‘Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 3 maart 2010’ staat het volmachtformulier.

Half februari wordt huis-aan-huis meer informatie bezorgd: een verkiezingskrant met presentaties van deelnemende partijen, het overzicht van de kandidatenlijsten, en informatie over het stemmen en het machtigen van een andere kiezer.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Kandidatenlijsten Gemeenteraadsverkiezing Arnhem goedgekeurd"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*