SP wil af van provincie Gelderland

De SP in Gelderland wil af van ‚Äûdie grote onoverzichtelijke provincie Gelderland”. In plaats daarvan gaan wat de SP betreft zoveel mogelijk taken naar gemeenten, een deel naar het Rijk en wat over blijft naar vier nieuwe democratisch gekozen regio’s, Achterhoek, Veluwe, Rivierenland en de stadsregio Arnhem/Nijmegen.

De partij liet gisteravond weten een referendum te willen waarin de inwoners van Gelderland kunnen beslissen of ze de provincie Gelderland willen afschaffen of willen behouden. De SP zal dit voorstel doen tijdens het debat dat op 27 januari wordt gehouden in Provinciale Staten over de toekomst van de provincie. Aanleiding voor het debat zijn verwachte bezuinigingen van het Rijk van zeker 60 miljoen per jaar en een discussie over de rol van het middenbestuur in Nederland.

De SP signaleert dat de provincie Gelderland op aantal aspecten ver van de mensen staat. Gelderland is de grootste provincie qua landoppervlak, met 56 gemeenten en rond de twee miljoen inwoners. Met de auto van Culemborg naar Winterswijk is anderhalf uur rijden, met de trein zelfs twee uur en drie kwartier. De hemelsbrede afstand van het meest westelijke deel van Gelderland (Lingewaal) en het meest oostelijke (Winterswijk) is net zo groot als die van Nijmegen naar Maastricht, van Doetinchem naar Amsterdam of van Apeldoorn naar Den Helder. Bovendien speelt Gelderland voor de meeste mensen nauwelijks een rol qua identiteit. Vrijwel niemand voelt zich echt Gelderlander. Achterhoeker, Veluwenaar, Nijmegenaar, Arnhemmer, dat wel maar Gelderlander?

En ondanks honderdduizenden euro’s kostende campagnes is de opkomst voor de verkiezingen erg laag: nog niet de helft van de mensen gaat stemmen. En de mensen die stemmen, doen dat vooral op landelijke thema’s. Dat betekent dat provinciale bestuurders en politici eigenlijk nergens echt op afgerekend worden. Bovendien wordt er heel veel geregeld in de huidige regio’s (allemaal verschillende regio’s ook nog eens) zonder dat deze gecontroleerd worden door een eigen raad van hiervoor gekozen volksvertegenwoordigers. Hier vindt dus een ietwat schimmige en niet democratische besluitvorming plaats.

Hoogste tijd dus wat de SP betreft om twee vliegen in een klap te slaan. De bezem door al die verschillende en niet democratische regio’s en tegelijk die grote onoverzichtelijke provincie Gelderland afschaffen. Dat scheelt een bestuurslaag. Taken als arbeidsmarktbeleid, woningbouw, jeugdzorg, openbaar vervoer en ruimtelijke ordening passen ook veel beter bij de regionale schaal dan bij die van de huidige provincie. Fractievoorzitter Van Kaathoven: “Laat de Achterhoekers hun eigen Achterhoeks bestuur maar kiezen en zelf beslissen of ze bijvoorbeeld verder willen met Syntus op de trein en bus. Daar hebben ze Arnhem niet voor nodig.”

De SP is zich ervan bewust ons dat dit niet zomaar iets is, zo’n historisch bestuur als de provincie Gelderland afschaffen maar vraagt de andere politieke partijen in Gelderland toch om durf te tonen en hier serieus over na te denken. De SP vindt bovendien dat de mensen in Gelderland zich hierover uit moeten kunnen spreken in een referendum. Dit zou bijvoorbeeld gehouden kunnen worden gelijktijdig met de volgende verkiezingen voor provinciale staten in maart 2011.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "SP wil af van provincie Gelderland"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*