Gemeente Arnhem pakt samen met jongeren jeugdwerkloosheid aan

De gemeente Arnhem gaat een aantal jongeren inzetten in een poging de jeugdwerkloosheid verder terug te dringen. Een nog te selecteren groep van tien jongeren zal daarvoor worden opgeleid tot ‘jongerencoach’. De coaches worden klaargestoomd via een intensief begeleidings- en opleidingsprogramma én stageopdrachten bij allerlei hulpverlenings-instanties.

Het is de bedoeling dat deze coaches daarna zelf de wijk ingaan om die jongeren op te zoeken die problemen hebben met scholing of werk. Het gaat daarbij om jongeren die nu blijkbaar nog onvoldoende ondersteuning krijgen. De jongerencoaches moeten de jongeren op een creatieve en actieve manier stimuleren om weer terug naar school of aan het werk te gaan.

Het idee achter het project met de naam 2GetThere, is dat jongeren elkaar goed weten te vinden en elkaars taal spreken. Hierdoor kunnen jongeren worden bereikt, die nu nog buiten het zicht blijven van gemeente, onderwijs en hulpverleningsorganisaties.

De jongerencoaches worden in opdracht van de gemeente intensief begeleid door het Team Voortijdig School Verlaten (VSV) uit Arnhem. Daarnaast is er een intensieve samenwerking met allerlei hulpverleningsorganisaties in de gemeente Arnhem.

Het project maakt onderdeel uit van de regionale aanpak van de jeugdwerkloosheid. De gemeente Arnhem coördineert deze regionale aanpak waarbij onder andere 18 gemeenten, onderwijsinstellingen, werkgeverskoepels, UWV WERKbedrijf en kenniscentra met elkaar samenwerken. Het team van jongerencoaches krijgt de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan deze regionale aanpak en de samenwerkende partijen een spiegel voor te houden.

De toekomstige jongerencoaches worden geworven onder kandidaten die worden aangeleverd door onder meer de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de ROC’s. De coaches kunnen het project gebruiken als stage- of afstudeerproject of zullen – al dan niet vanuit een uitkering – een werkervaringsplaats kunnen krijgen.

Elkaar aanspreken
Wethouder van sociale zaken Barth van Eeten: “Het project loopt in elk geval het hele jaar 2010 en gaat waarschijnlijk volgend jaar door. In die tijd willen we zeker honderd jongeren bereiken. Het doel is dat zij binnen een jaar een baan hebben, een opleiding volgen of allebei. Als jongere word je aangesproken door een leeftijdgenoot die dezelfde woorden als jij gebruikt: dat is de kracht van dit bijzondere project 2GetThere.”

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Gemeente Arnhem pakt samen met jongeren jeugdwerkloosheid aan"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*