Arnhems winkelbestand haalt hoge omzetten

De binnenstad van Arnhem is het winkelgebied met de hoogste omzet in de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Meer dan de helft van de aankopen van duurzame gebruiksgoederen in Arnhemse winkels wordt gedaan door klanten van buiten Arnhem. De winkelcentra Kronenburg en Presikhaaf halen een hoge omzet die boven het landelijk gemiddelde ligt, en ook Woonboulevard Elden presteert beter dan de gemiddelde woonboulevard.

Deze uitkomsten staan in het Euregionale koopstromenonderzoek 2009 (PDF) van de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Het onderzoek brengt in beeld waar Arnhemmers hun boodschappen en inkopen doen en hoeveel niet-Arnhemmers in Arnhem komen winkelen. Dit koopgedrag in of buiten de eigen stad heet ‘koopstromen’.

Het is voor de eerste keer in tien jaar dat de stadsregio zo’n onderzoek heeft laten uitvoeren. Een vergelijking met de uitkomsten van de vorige keer is niet goed mogelijk. Uit het nieuwe koopstromenonderzoek komt Arnhem tevoorschijn als een sterke winkelstad met een binnenstad die grote aantrekkingskracht uitoefent.

Arnhemmers doen hun dagelijkse boodschappen (levensmiddelen en artikelen voor dagelijkse verzorging) bijna helemaal in hun eigen stad: 96 procent. Vooral in Kronenburg en Presikhaaf liggen de uitgaven voor dagelijkse producten hoog. 12 procent van de Arnhemse winkelomzet in dagelijkse artikelen komt van niet-Arnhemmers.

Aan niet-dagelijkse artikelen zoals gebruiksgoederen (woninginterieur, elektronica, mode, vrijetijdsartikelen enz.) besteden Arnhemmers 84 procent in de eigen stad, vooral in de binnenstad. 16 procent van de bestedingen doen inwoners dus buiten Arnhem, vooral in Duiven-Nieuwgraaf en bij de Ikea. Andersom is de koopstroom veel groter: 54% van de Arnhemse omzet in niet-dagelijkse artikelen is afkomstig van consumenten van buiten Arnhem. Ook hier is de binnenstad de grote trekker. Van de klanten van elders woont 13 procent buiten de stadsregio.

Vergeleken met Nijmegenaren geven de inwoners van Arnhem minder uit in de eigen stad. Maar in Arnhem is de toestroom van niet-Arnhemse consumenten groter dan de toestroom van buitenaf naar Nijmegen.

Sterk in de regio
Wethouder Cees Jansen van Economische Zaken: “Het onderzoek is een goede momentopname van de consumentenpositie van ons winkelbestand in de regio. Het wijst uit dat we sterk staan, – de binnenstad voorop. Bijna de helft van de Arnhemse winkels staat in het centrum. Van het totale Arnhemse winkelvloeroppervlak ligt 38 procent in het centrum. Niet alleen de binnenstad weet veel kopers te binden, ook Kronenburg, Presikhaaf en woonboulevard trekken meer klandizie dan vergelijkbare centra. Het komt er voor ondernemers en gemeente op aan om die positie vast te houden. Het nieuwe Ondernemersfonds biedt bijvoorbeeld de kans om initiatieven te nemen ter versterking van het ondernemingsklimaat.”

Foto: Marketingfacts

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhems winkelbestand haalt hoge omzetten"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*