Herdenkingsconcert 2010: Let’s keep our garden growing

Musis Sacrum achterzijde

Herdenken heeft zin, als je niet alleen terug kijkt, maar ook lering trekt, de goede adviezen doorgeeft aan volgende generaties, hard blijft werken aan het nooit meer terug laten keren van een tijd waarin onzekerheid en onveiligheid het leven ontwricht.

In het herdenkingsconcert op 4 mei 2010 in de Eusebiuskerk in Arnhem wordt teruggekeken naar de geschiedenis van de stad Arnhem van vlak na de oorlog. Wordt verbeeld, hoe een stad weer werd opgebouwd. Hoe de mens vol goede moed puinhopen opruimde om een leefbare omgeving te hercreëren. Hoe hoop weer opbloeide, hoop op een nieuwe toekomst.

Maar ook wordt verbeeld wat onze uitdaging is, dat we vooruit moeten kijken en in het huidig tijdsgewricht constructief moeten blijven en niet achterover kunnen leunen om de vrede zijn gang te laten gaan. Want zo werkt het helaas niet.

De metafoor van de samenleving als een tuin, die onderhouden moet worden, om er van te kunnen genieten of er uit te oogsten is de leidraad van deze productie. We kunnen de tuin alleen laten groeien en bloeien, als we er zelf in werken. En niet gaan zitten wachten tot een ander dat doet. Let’s keep our garden growing. Ieder jaar, ieder jaargetijde, elke dag opnieuw.

Meer dan 150 muzikanten, zangers en dansers werken onder regie van Adriaan Luteijn ( o.a. Introdans) aan een voorstelling, waarin de compositie “The Armed Man” van de befaamde Karl Jenkins centraal staat. Uniek is dat de componist zelf toestemming heeft gegeven om speciaal voor de jubileumherdenking in de Arnhemse Eusebiuskerk op vier mei de muziek voor symfonisch blaasorkest te laten instrumenteren. Dat gebeurt door de Engelse componist Martin Ellerby.

The armed man
‘The armed man’ (de gewapende man) is de titel van een eigentijdse mis van Karl William Jenkins en heeft als ondertitel ‘A mass for Peace’. Het stuk is gecomponeerd in opdracht van The Royal Armouries Museum in Leeds en de première vond plaats in de Royal Albert Hall in London in 2000.

Bij het ingaan van het nieuwe millennium wilde Jenkins met een moderne mis terugkijken op de meest oorlogszuchtige en destructieve eeuw uit de menselijke geschiedenis, maar ook vooruitblikken naar een hopelijk minder gewelddadige nieuwe eeuw. De christelijke mis vormt het uitgangspunt van de compositie, maar wordt doorsneden met literaire teksten en muzikale stijlen uit alle delen van de wereld. Resultaat is een theatraal en indrukwekkend muziekstuk voor koor solisten en groot orkest.

Naast de delen uit “the Armed man” worden uitgevoerd “Stressed” uit States of Mind van de Nederlandse componist Jan Bosveld en het indrukwekkende “Make our garden grow” uit Candide van Leonard Bernstein.

Het geheel is ondergebracht in een theatrale productie met muziek door koor, solisten, orkest en dans.

De gezelschappen die meewerken aan LET”S KEEP OUR GARDEN GROWING zijn: het orkest Philharmonie Gelre, het Gelders Opera- en Operette Gezelschap ( GOOG) en dansgroep Lèfamm. Het filmmateriaal uit de oorlog en wederopbouwtijd wordt verzorgd door het Gelders Archief in Arnhem.

Wanneer? 4 mei 2010, aanvang 20.15 uur
Waar? Eusebiuskerk Arnhem
Entree? Toegang gratis

Foto: Willem van de Kerkhof

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Herdenkingsconcert 2010: Let’s keep our garden growing"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*