Nieuwe Arnhemse lichting schoenen- en tassenontwerpers in Spoorzicht

De bekende, uit Nijmegen afkomstige, schoenenontwerper Jan Jansen opent vanmiddag 26 maart ‘BAGSHOES’, een tentoonstelling met schoenen- en tassenontwerpen van de jongste lichting Arnhemse ontwerpers. De expositie in de tentoonstellingsruimte Spoorzicht biedt ruimte aan designers, die in de afgelopen tien jaar afstudeerden aan de afdeling Product Design van ArtEZ in Arnhem. De twintig deelnemers werken als zelfstandig ontwerper, voeren hun eigen label of zijn verbonden aan tassen- en/of schoenmodelabels.

‘BAGSHOES’ is samengesteld door Joep Sterman, wiens naam onlosmakelijk verbonden is aan de designafdeling van de Arnhemse kunstacademie. Ten tijde van zijn docentschap zetten de eerste studenten in de jaren zeventig van de vorige eeuw hun schreden op het terrein van tassen- en schoenenvormgeving. Deze ‘eerste generatie’ moest heel veel ontdekken in een tijd waarin het nog niet vanzelfsprekend was dat vrouwen een plaats opeisten in vooral de wereld van het schoendesign.

Bekende namen uit die eerste periode zijn onder anderen Maria Hees, Renate Volleberg, Marijke Bruggink en Marlie Witteveen. De laatste twee werkten samen onder de labelnaam Lola Pagola. Later volgden ontwerpers als Hester Vlamings, Lillian Sanderson en Ilse Horck. Sommige ontwerpers werkten onder een eigen label, anderen gingen een samenwerking aan met modevormgevers. Zo werkt Fredie Stevens samen met Viktor en Rolf, en werkte Hing Cheung voor Nike. De laatste heeft nu een eigen studio in Los Angeles onder de naam Hong Kong Stuntteam.

Mondiaal
De generatie die nu onder de titel ‘BAGSHOES’ in Spoorzicht tassen en schoenen presenteert, heeft van de ervaringen van de vorige kunnen profiteren. “De latere lichtingen kunnen op de schouders van hun voorgangers staan”, zegt Joep Sterman. “Door middel van bijvoorbeeld stages en praktijklezingen kon de oudere generatie de jongere helpen en ze een spiegel voorhouden. Die jongere generatie is ondernemend, denkt sneller mondiaal, zoekt snel samenwerking met bijvoorbeeld mode- en andere ontwerpers en is meer open-minded”, zegt hij.

Sterman: “De nieuwe lichting ontwerpers laat naast de bedrijfsmatige en commerciële invulling van het tassen- en schoenenontwerpvak ook de persoonlijke, eigenzinnige en artistieke beleving ervan zien. Deze ontwerpers zijn voor de tassen- en schoenenbranche én de wereld van kunst en vormgeving, van bijzondere waarde, voor nu en de toekomst.”

Op de tentoonstelling zijn onder andere werken te zien van Maartje Halink, die werkt aan de collecties van Le Coq Sportif, Daphne Bikker, die senior designer is bij United Nude en Marloes ten Bhömer, die freelance ontwerpt voor Laura J London. Andere deelnemers werken onder een eigen label of hebben en eigen bureau zoals Welmoed Oud (Welmoed Bags & Accessories), Jarah Stoop (Jarah Stoop Accessory Designer en samenwerking met Omar Kashoura) en Mirjam van den Dungen, die voor Berendsen/Van den Dungen tassen ontwerpt en die verkoopt in haar eigen winkel in hartje Arnhem.

{title}Tassen en schoenen en hun betekenis
‘Wat door de jaren heen bleef, is de analyserende houding omtrent het wezen van de producten die de in Arnhem afgestudeerde ontwerpers maken, meent Joep Sterman. Daarnaast zijn tassen en schoenen altijd voorwerp van luxe, status, functionaliteit, sport en vrije tijd. Verwijzen schoenen vaak openlijk naar manifeste fysieke, soms sensuele, erotiserende betekenissen, tassen kennen een verborgen intimiteit, als het lichaam zelf. ‘’’

De tas, vaak met allerlei spullen volgepropt, is een minilichaam. Een kleine behuizing voor persoonlijke parafernalia, een container met verstopte verstekelingen, maar ook een afspiegeling van de drager. Een tas is een individu én een individuele biotoop.

Verrassend compact, uiterst luxueus of juist praktisch, sober of wuft, zijn tassen en schoenen draagbare, modieuze accessoires, nuttige gebruiksvoorwerpen en bovendien afspiegelingen van menselijke eigenschappen en culturele verworvenheden. Zij communiceren sociaal, historisch, eclectisch, sektarisch en bevestigen ons in ons groepsgedrag, zenden een voor anderen, herkenbaar signaal uit. Iemand met brogueschoenen manifesteert zich als lid van de gevestigde orde, iemand met dr. Martensschoenen schopt daar juist tegenaan.”

De volledige lijst exposanten op ‘BAGSHOES’ is: Sharon Geschiere, Ferry Meewisse, Daphne Bikker, Welmoed Oud, Rosanne Bergsma, Marloes ten Bh√∂mer, Miriam van Weeghel, Maartje Halink, Jeremy Bruno, Irene Weijs, Jelske Peterson, Berendsen/Van den Dungen, Janske Megens, Nikki Giling, Juultje Meerdink, Jarah Stoop, Maurice van de Stouwe, Lise Brunt, Geesje de Jong en Vivian Hoogendoorn.

Openingstijden
Opening tentoonstelling ‘BAGSHOES: vrijdag 26 maart 2010 om 17 uur door de schoenenontwerper Jan Jansen.
Tentoonstellingsperiode: 26 maart tot en met 23 juni 2010. Geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur.

Adres: Spoorzicht, Kunst en Design, Nieuwe Stationsstraat 20 te Arnhem ( Ingang via de lift in het busstation)

Foto’s:
boven: Juultje Meerdink – MA footwear collection, “wood look nice”
onder: Tas van Vivian Hoogendoorn

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Nieuwe Arnhemse lichting schoenen- en tassenontwerpers in Spoorzicht"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*