Unieke beelden van bevrijding in Arnhem

{

WO II-deskundige Frank van Lunteren toont morgen, vrijdag 9 april in de Historische Herberg tientallen, veelal onbekende foto’s van de bevrijding van Arnhem.

De stad was zo goed als verlaten na de verloren Slag in september ’44. De Canadezen en Engelsen trokken een spookstad binnen. Er was geen feest, alleen maar stilte. De foto’s die 65 jaar geleden door Britse oorlogsfotografen zijn gemaakt, worden geprojecteerd op een groot scherm. Met behulp van kaarten zal de bevrijding van Arnhem worden geschetst, en vooral de rol die de Britse Polar Bears Divisie heeft gespeeld.

Na de bevrijding keerden de Arnhemmers terug in een leeggeplunderde en deels verwoeste stad. Maar voor de Arnhemse joodse kinderen die de ‘Shoah’ hadden overleefd was het een terugkeer in een wel ‘heel stil huis’. Een van hen was John Max Kellerman en hij blikt terug.

Tot slot zal conservator Kristin Duysters van het Historisch Museum Arnhem de bezoekers van de Herberg inwijden in het lugubere werk van Arnhemse beulen en cipiers uit de 18e eeuw. Aan de hand van martelwerktuigen presenteert zij onder de titel ‘geboeid en gebrandmerkt’ enkele wetenswaardigheden over de rechtspraak in Arnhem. De martelwerktuigen mogen worden aangeraakt.

Ook tijdens deze Historische Herberg worden bezoekers uitgenodigd voor het programma onderdeel ‘Historisch Meldpunt’. Een Arnhemse zeepkist waar in 2 minuten actuele ontwikkelingen, verrassende projecten en nieuwsfeiten gepresenteerd kunnen worden die te maken hebben met de geschiedenis van de stad. Ook kunt u uw historische boeken presenteren en verkopen via de boekentafel tijdens de herberg.

De Historische Herberg wordt gehouden in het Bezoekerscentrum Sonsbeek, de toegang is gratis. De Herberg opent om 17.00 uur en sluit om 19.00 uur. Een drankje en hapje zijn voor eigen rekening. Er is soep en een broodje.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Unieke beelden van bevrijding in Arnhem"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*