De Erfenis; een fotodocumentaire over het Nederlandse vertrek uit Afghanistan

{

In de lente van 2010 is Marielle van Uitert, freelance fotografe, 22 dagen naar Afghanistan geweest om een fotoreportage te maken. “Ik heb 10 dagen voetpatrouilles gelopen met de Luchtmobiele Brigade in de Baluchi vallei in Chora en ben met de mariniers van Tarin Kowt naar Cop Tabar op patrouille gegaan. Het geheel is een zwart-wit fotodocumentaire “De Erfenis” die van 6 september tot 4 oktober tentoongesteld gaat worden in de Centrale Bibliotheek van Arnhem.”

“Het geheel laat zien wat er over is van Afghanistan en hoe de bevolking in een extreem gevaarlijke tijd proberen te overleven in een haast schizofrene situatie tussen enerzijds de coalitietroepen en anderzijds de Taliban. Alle vrouwen zijn in burka gehuld en de kinderen rennen weg als ze de coalitietroepen zien naderen. Nu Nederland vertrekt uit Afghanistan laat Marielle van Uitert zien hoe het Nederlandse leger Afghanistan achterlaat en aan wie het land wordt achtergelaten.”

Mariëlle is eerder op missies mee geweest naar Afghanistan. Daarom was de shock dit keer niet zo groot als voorgaande keren. “Maar je merkte wel duidelijk het verschil in het contact met de Afghaanse bevolking. In 2008 stond iedereen nog te zwaaien en mocht je overal thee drinken. Anno 2010 kijkt iedereen bang en rennen kinderen weg”, vertelt Mariëlle, “ De weerstand werd groter door het vertrek van de militairen. Een democratie was beloofd en die droom werd een nachtmerrie”.

Mariëlle moest in het begin wel aftasten wat en wie zij kon fotograferen bij Defensie. “Je komt binnen in een hechte groep. Als je mee mag op patrouille en je houdt de boel niet op, dan win je wel respect. Ik heb er zelfs vriendschappen aan over gehouden”. Door de bernbommen en gesneuvelde militairen was het voor Mariëlle elk moment afwachten of zij foto’s kon maken. “Je kan niet plannen welke foto’s je op een dag gaat nemen. Door de dreiging van geweld is het aanpassen en kijken wat je op dat moment tegenkomt”.

De fotografe hoopt dat mensen met een open blik naar de expositie gaan: “Zonder vooroordelen over het moslimgeloof of het land Afghanistan. Laat de kijker zelf maar bepalen wat zij vinden”. De expositie ‘De Erfenis’ is vanaf volgende week maandag in de Bibliotheek te Arnhem te zien, Koningstraat 26, 6811 DG Arnhem. De documentaire is tevens in boekvorm verkrijgbaar:

Foto: Parallel Universum

Reacties

Wees de eerste die reageert op "De Erfenis; een fotodocumentaire over het Nederlandse vertrek uit Afghanistan"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*