IJsberenreunie: de zoektocht naar ijsberenpakken

{

Zo’n 40 jaar geleden kon je in de Burgers Zoo en Ouwehands Dierenpark op de foto met een ijsbeer. Een leuke herinnering aan het bezoek aan het dierenpark. Arnhemmer Jaap Huurman heeft vroeger in dit ijsberenpak rondgelopen als vakantiebaantje. Bij toeval kwam Jaap op het idee om een re√ºnie te gaan organiseren voor de ‘ijsberen’.

Jaap kwam op het idee toen hij de oude fotocamera van zijn moeder tegenkwam. Om de foto’s te ontwikkelen zocht hij contact op met het Doesburgse fotografiemuseum. In gesprek met de fotovakman van het museum kwamen de ijsberenpakken ter sprake. “Een oude vrouw had hem gebeld of hij de dozen vol foto’s en de fotospullen van haar overleden man wilde komen ophalen”, vertelt Jaap, “Tussen de fotospullen bleken ook twee tonnen met ijsberenpakken te zitten”.

Jaap vertelde enthousiast zijn verhaal over zijn eigen ervaringen met het ijsberenpak. Maar de pakken had de fotovakman helaas verkocht aan Antiquair Venema in Drempt. Toen Jaap contact opnam met de antiquair bleek dat deze de pakken had verkocht aan een onbekend persoon. Dit weerhoudt de 58-jarige er niet van om alsnog een re√ºnie te organiseren: “Ik ga door met zoeken naar foto’s en herinneringen aan de ijsberen. Desnoods houd ik de re√ºnie in mijn eentje”.

Jaap is niet alleen op zoek naar de pakken, maar ook naar de jongens en meisjes die in de jaren ’50 in deze pakken hebben rondgelopen. Hij probeert elke Arnhemmer te bereiken in de hoop dat hij een paar andere ‘ijsberen’ kan terugvinden. Zo sprak hij laatst op een familiefeestje met de moeder van Alex van Hoof, de directeur van Burgers Zoo. “Zodra hij terug van vakantie is, ga ik met hem praten over de re√ºnie. Misschien kan hij mij wel helpen met oude contactgegevens of foto’s. Het mooiste zou zijn als de re√ºnie ook echt in Burgers Zoo gehouden kan worden”, vertelt Jaap enthousiast.

Het is volgens Jaap ook een beetje een nostalgische zoektocht: “Je mocht maar drie uur achter elkaar in het pak rondlopen, want dan hield je het niet meer in die berenhuid en mocht je zwemmen. Na de nodige kinderen gepaaid te hebben om met hen op de uiteraard betaalde foto te komen”. En toevallig sprak hij laatst ook over met zijn huidige huishulp en die wist te vertellen, dat haar moeder een zelfde foto op de schoorsteenmantel heeft staan die gemaakt is op het Arnhemse Velperplein. Volgens Jaap betekent dit dat de ijsberen niet alleen in de dierenparken liepen, maar ook in het centrum van Arnhem.

Het liefst ziet Jaap dat de re√ºnie nog dit jaar plaatsvindt. Herken je het ijsberenpak en weet je misschien wie er in zo’n pak heeft rondgelopen of heb je meer informatie over de ijsberenpakken? Mail dan naar . Herinneringen en anekdotes zijn ook welkom. Ondertussen is Jaap ook op zoek naar meer informatie over de Arnhemse fotograaf W.S. Jaquet. Jaap is blij met de aandacht voor zijn zoektocht en plannen voor de ijsberenre√ºnie. “Het zou mooi zijn om die herinneringen van 40 jaar geleden nog een keer her te beleven”.

Foto: W.S. Jaquet

Reacties

Wees de eerste die reageert op "IJsberenreunie: de zoektocht naar ijsberenpakken"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*