ART•BORNE 2010 met werk van Arnhemse kunstenaars

{

Morgen, zaterdag 4 september 2010 gaat de 64-ste editie van de Airborne Wandeltocht van start, gecombineerd met de tweede editie van beeldende kunst langs de route. Dit jaar met werk van Jacqueline van der Horst (Stream of Words) en van Buro Buurvrouw (De Ballonnenmuur).

De Airborne Wandeltocht is één van de grootste eendaagse en jaarlijks terugkerende wandelevenementen ter wereld. De achterliggende gedachte van de tocht is ‘het levend houden van de herinnering aan de Slag om Arnhem’. In 2009 nam Stichting Scarabee het initiatief om de wandeltocht te verrijken met nieuwe betekenissen door beeldende kunst langs de route: kunstwerken, die het landschap met andere ogen laten zien, het idee van de ‘vrijheid’ versterken of de betekenis van historische plekken langs de wandelroute doen herleven.

Als vervolg op de positieve ervaringen en reacties in 2009 op het kunstwerk De Poort van Léon Mommersteeg (Velp) heeft Scarabee dit initiatief samen met beeldend kunstenaars verder ontwikkeld. Hieruit is ART‚Ä¢BORNE 2010 ontstaan. Nieuw en bijzonder hieraan is dat de wandelaars en de kunstprojecten actieve verbindingen met elkaar aangaan. De ruim 30.000 wandelaars worden uitgedaagd om te reageren en hun reacties worden onderdeel van het kunstwerk.

De kunstprojecten die voor ART‚Ä¢BORNE 2010 worden gemaakt, zijn zowel voor de wandelaars van de tocht bedoeld als voor het publiek dat speciaal in beeldende kunst geïnteresseerd is. Het uitgangspunt is dat kunst kan werken als een spiegel voor bewustwording en persoonlijke ervaringen kan oproepen, variërend van een esthetisch moment tot een meer fysieke activiteit. De kunstprojecten prikkelen en roepen op tot interactie.

Stream of Words
Uitgangspunt van Jacqueline van der Horst is het aaneenrijgen van gedachten van de wandelaars, waardoor deze uitgroeien tot een gezamenlijk ‘Airborne gedicht’. Zij nodigt het publiek uit om hierin actief mee te doen. Op grote spandoeken boven een deel van de route wordt de wandelaars de vraag gesteld om een persoonlijke gedachte die de betekenis van de ‘Airborne’ weergeeft per sms door te sturen naar de ‘Lichtkrant’. De woorden kunnen ook opgeschreven en met de computer ingevoerd. Uit deze ‘gevangen woordenstroom’ ontstaat een gezamenlijk gedicht dat de sfeer en gedachten van de wandelaars weergeeft. De lichtkrant zendt het gedicht terug naar het publiek en iedereen kan het al wandelend lezen. Het eindresultaat zal op de site van Scarabee gepubliceerd worden.

Stream of Words ontstaat en is te zien aan de Nico Bovenweg in Oosterbeek.

De Ballonnenmuur
Buro Buurvrouw kiest voor een proces waarin iets verandert door medewerking van het publiek. Zij ontwierpen de Ballonnenmuur, een wand van 50 meter lengte bestaande uit 1756 met helium gevulde ballonnen. Het aantal ballonnen komt overeen met het aantal soldaten dat begraven ligt op het Airborne kerkhof. De witte ballonnen worden gedurende de dag één voor één door de wandelaars losgeknipt. De opstijgende ballonnen zijn een tegenhanger van de landende parachutes tijdens de Slag om Arnhem. Het ‘loslaten’ van de ballonnen kan ook opgevat worden als een metafoor voor ‘bevrijding’. Door het oplossen van de ballonnenmuur ontstaat vrij uitzicht op de uiterwaarden en de Rijn. De lintjes blijven achter als herinnering.

De Ballonnenmuur is te vinden aan de Benedendorpsweg te hoogte van de ingang Hemelseberg.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "ART•BORNE 2010 met werk van Arnhemse kunstenaars"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*