Reünie van de Arnhemse Buitenschool

{

Alle oudleerlingen van de Arnhemse Buitenschool opgelet! Volgende week zaterdag kan je oude herinneringen ophalen met je klasgenoten van toen; 11 september is er een reünie van de Arnhemse Buitenschool. Op deze reünie wordt ook het boek de Arnhemse Buitenschool van Athalia Brander gepresenteerd en films vertoond. Als oud-leerling tussen 1983 en 1990 heeft Athalia Brander de herinneringen gebundeld van oud-leerlingen en oud-medewerkers.

Athalia Brander heeft de meeste leerlingen en medewerkers gevonden via Schoolbank. En via via; een oud-medewerker wist weer een ander te vinden. De oudste leerling volgens haar is 89 jaar, een mevrouw die haar heeft gebeld naar aanleiding van het bericht in de Gelderlander van 27 augustus

Research
In haar research naar oudleerlingen en oudmedewerkers kwam Athalia een paar opvallende feiten tegen. Zo is zij meer te weten gekomen wat precies de functie was van de zonnehoedjes die leerlingen in de jaren ’30 droegen in de leskuil. De brede rand ervan zorgde voor schaduw op de lessenaar met het schrift en boeken. “In tegenstelling tot het warme weer werd er ook bij zeer koud weer buiten les gegeven. Een leerling vertelde dat zijn vingers krom stonden van de kou”, vertelt Athalia, “En als ze bij extreem weer binnen les kregen, kregen ze voetenzakken tegen de kou”.

Lighallen
Ook ontdekte zij de lighallen in de Buitenschool. Deze hallen werden gebruikt voor het rusten tussen de middag. Het rusten vond zowel bij koud als bij warm weer. Een oud-leerling in de jaren ’40 kon Athalia vertellen hoe het precies zat tijdens de oorlog. Zijn verhaal over een hele lesdag in de jaren ’40 is opgetekend in het boek .

{Buitenschool Arnhem in de jaren '80}

Sneeuwklas
Athalia: “Er was ook een unieke Sneeuwklas geweest in 1981. Het Jeugdjournaal heeft daar destijds een hele uitzending aan besteed. De school heeft er zelf voor gezorgd dat een groep leerlingen met astmatische klachten naar Zwitersland (Grachen) konden gaan”. Zij heeft een oud-leerling van de Sneeuwklas kunnen interviewen voor haar boek. Zij vertelde Athalia dat het uniek was in die tijd om met de klas op reis naar het buitenland en zonder je ouders!.

Herinneringen
De meest opvallende herinnering in het boek voor Athalia zijn er een paar: “De lessen buiten in de leskuil wanneer het mooi weer was. Ook wanneer je in de klas zat en de schuifwanden opengingen dan kwam er frisse wind in de klas, die bladerde zo door je schoolschrift en boeken. Dat was wel fris, maar ook bijzonder want je zat binnen en tegelijkertijd buiten omdat de hele zijwand van het gebouw (paviljoen) open kon”.

Gymen in het bos
Daarnaast herinner zij de gymlessen in het bos. Die waren volgens haar toch wel uniek en bijzonder. “Ik heb zo veel waardering voor de natuur gekregen. De verhalen die de gymjuf tijdens de lessen in het bos vertelde over het Monnikenklooster op het terrein van de school, de Steen tafel (waarschijnlijk grafzerk van het klooster Monnikhuizen) en de ondergrondse gangen hebben veel indruk op mij gemaakt”, vertelt Athalia.

Op de reünie wordt een rondleiding gegeven door de monumentale gebouwen. Ook wordt er films vertoond van een dag Buitenschool 1982 en de Sneeuwklas 1981. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje. Na de presentatie is het boek verkrijgbaar in diverse boekwinkels in en rond Arnhem zoals Ongerijmd, Jansen&De Feijter en Bezoekerscentrum Sonsbeek, de Bibliotheek, Gelders archief, en via haar weblog.

Voor informatie over de reünie:
Dhr. M. Vleeming, T. 0049 – 74339557217. E-mail: marcelvleeming@gmx.de

Voor informatie over het boek:
Mw. A. Brander, T. 0313 – 412545. E-mail: brandera@msn.com

Reünie van de Arnhemse Buitenschool op zaterdag 11 september 2010 van 12.00-16.00 uur op de Bosweg 1 te Arnhem. De boekpresentatie begint om 12.30 uur.

Foto: Athalia Brander

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Reünie van de Arnhemse Buitenschool"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*