{
Arnhem start op zondag 5 september 2010 het culturele seizoen met de Arnhem UITboulevard; een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door het ArnhemsUITburo. De theatergezelschappen, orkesten, ensembles, podia, cabaretiers, musea en musici zullen zichzelf en hun nieuwe programma presenteren in en om Musis Sacrum, Schouwburg Arnhem & buiten op de vijver van de Lauwersgracht.
Hier op Arnhem Direct kijken verschillende culturele partijen naar het culturele jaar 2011 waarin flink bezuinigd moet gaan worden. Hoe bereiden zij zich voor en wat verwachten zij dat de bezuinigingen voor effect zullen hebben op de Arnhemse cultuur? Tot aan de Uitboulevard kijkt Arnhem Direct met hen vooruit. Deel 4: Guus Tangelder van de Guus Tangelder Bigband.
Het culturele jaar start voor Guus met de UITboulevard. Net terug van zijn vakantie in Zuid-Spanje begint Guus met de voorbereidingen voor deze zondag. De UITboulevard is voor hem vooral een plek waar hij laat zien wat hij dit jaar te bieden heeft. Zondagmiddag staat hij op het drijvende podium in de Lauwersgracht samen met de organist Thijs van Leer en zanger Jan Tekstra, met wie Guus beiden afgelopen seizoen al eerder mee heeft gespeeld. “Op het drijvende podium moet je de afstand overbruggen. Met deze twee muzikanten en hun muzikale performance moet dat zeker lukken”, verzekert Guus.
De Guus Tangelder Big Band moet het komende seizoen weer flink gaan reizen. Zo staan er 25 concerten gepland, waarvan acht in Arnhem. Vanaf oktober is Guus elke 1e dinsdag van de maand te zien en te horen in Musis Sacrum. Voor veel Arnhemmers is dit geen nieuws; Guus doet dit al 12 seizoenen. Elke maand heeft een andere invulling. Volgens de orkestleider moet je de lat voor jezelf hoog leggen, anders blijft het niet interessant voor het publiek. Naast deze concerten gaat de Guus BigBand op verschillende momenten muzikale uitstapjes maken. Zo spelen zij samen met toetsenist Jasper van ’t Hof, spelen zij een speciale Sinterklaasvoorstelling en in de lente gaat de Guus Tangelder BigBand samen met het Gelders Orkest optreden.
De bezuinigingen die de gemeente Arnhem heeft gepland zijn slecht nieuws voor Guus. “Wij hebben ons geld al uitgegeven voor aankomend jaar”, legt hij uit, “Je maakt op basis van de voorgaande subsidieseen inschatting”. Het budget staat nu volgens hem op losse schroeven: “Als de kraan nu wordt dichtgedraaid ontstaat er een onacceptabele situatie”. Als de gemeente nu besluit om geen subsidie te verlenen, dan moeten er andere financiële afspraken gemaakt worden. Dan is het nog maar de vraag of de acht concerten die gepland staan in Arnhem nog doorgaan.
“Het voelt als een koude douche. Je maakt een planning en middenin de planning gaat de gemeente vraagtekens zetten bij het bedrag”, gaat Guus verder. Voor kleine culturele partijen zoals de Guus Tangelder Bigband maakt de orkestleider zich zorgen. Hij is daarom erg benieuwd naar de uitspraak van de gemeente in oktober. Zijn voorspelling voor het komende culturele jaar is somber: “ Als alles doorgaat ontstaat er een kaalslag. Niet alleen bij de theater- en muziekgezelschappen, maar ook voor de bewoners van Arnhem die muziekonderwijs willen volgen”.
Guus noemt het voorbeeld van het muziekonderwijs dat het Kunstbedrijf aanbiedt. Straks is het volgens hem niet meer mogelijk om dit onderwijs betaalbaar te houden: “Dan kunnen alleen de mensen die het kunnen betalen nog naar muziekles”. Een ander gevolg kan zijn dat de kaartjes duurder worden voor voorstellingen. Arnhemse podia zitten in dezelfde bezuinigingsronde en ook hier vreest Guus voor minder budget. “De Arnhemmers moeten geprikkeld blijven worden en natuurlijk kunnen we met minder geld een programma neerzetten. Maar je wilt mensen blijven prikkelen met muziek en theater dat zij nog nooit hebben gezien of gehoord”, vertelt Guus, “Je taak als cultureel ondernemer komt in gevaar en daar moet de gemeente voor waken.”
Wees de eerste die reageert op "Op weg naar de UITboulevard: Deel 4"