Conferentie Bridge to the Future 2010 met thema Verwerking

{

De Conferentie Bridge to the Future, die 17 september in Arnhem wordt gehouden, heeft dit jaar als thema ‘Verwerking’. Verwerking van oorlogservaringen is noodzakelijk om de ruimte te scheppen voor stappen die herhaling in de toekomst moeten voorkomen. Het raakt zowel slachtoffers van oorlogen, als militairen die aan oorlogshandelingen deelnemen en politici die hen naar het front sturen. En hiermee ieders persoonlijke verantwoordelijkheid.

Het thema is een vervolg op de conferentie van vorig jaar, waar door de presidenten van het Internationaal Strafhof en van De Hoge Raad werd gesproken over ‘Einde aan Straffeloosheid’ en waarbij de vraag opkwam “hoe dan verder na de rechtspraak?” Verwerking is hier essentieel.

Bij Bridge to the Future gaat het om ‘toekomstgericht herdenken’, om verder denken tot transformatie, tot bewustwording. Het leven is na werkelijke confrontatie met het kwaad niet meer hetzelfde. We zijn veranderd, en dan? Zoiets als ‘een plaats geven’ en maar weer verder leven, tot een volgende ramp kans krijgt om zich voor onze ogen te voltrekken omdat we het weer niet zagen aankomen? Het thema Verwerking gaat over hoe we dan veranderd zijn en welke consequenties dat heeft voor onze verdere manier van leven en voor wat we doorgeven.

Inleiders op de komende conferentie zullen zijn oud-minister Jan Pronk, rabbijn Awraham Soetendorp en generaal-majoor Mart de Kruif.

Verder gaat prof. dr. Paul Sars in gesprek met de Duitse journaliste Anne-Ev Ustorf. Zij groeide op als kind van ouders wier generatie zelf kind was in of vlak na de Tweede Wereldoorlog en publiceerde onlangs een boek over de invloed van de oorlog op de tweede en derde generatie.

De 5e Conferentie Bridge to the Future vindt plaats op vrijdagmiddag 17 september in het Huis der Provincie te Arnhem. Deelname is kosteloos, maar aanmelden is noodzakelijk.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Conferentie Bridge to the Future 2010 met thema Verwerking"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*