Open huis bij Provincie Gelderland

{

Op zaterdag 11 september 2010 houdt de provincie Gelderland van 11.00 tot 17.00 uur haar Open Huis, tijdens de landelijke Open Monumentendag. Er is een tentoonstelling over bouwstijlen uit de 19e eeuw en bezoekers kunnen demonstraties bijwonen van ambachtelijke vaklieden die glas-in-loodramen en leidaken maken.

Provinciale Statenleden vertellen over hun werk, er zijn optredens van het Symfonisch Blaasorkest Nijmegen en bezoekers kunnen kennis maken met het Gelderse kunst- en cultuuraanbod en vrijkaartjes winnen. Daarnaast worden er rondleidingen aangeboden in het provinciehuis: een rijksmonument uit 1954 met veel beeldende kunst.

In de Statenzaal van het provinciehuis vertellen leden van Provinciale Staten hoe het is om Statenlid te zijn. Op de binnenplaats van het provinciehuis geeft het Symfonisch Blaasorkest Nijmegen drie korte concerten. Deze concerten beginnen om 11.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur en duren steeds circa 20 minuten. In het Huis der Provincie wordt ook een presentatie gegeven over werken bij de provincie Gelderland.
Ambachtelijk bouwen in de praktijk

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘De smaak van de 19e eeuw’. De Franse tijd en industriële revolutie zijn bepalend geweest voor het aanzien van Nederlandse gebouwen uit de 19e eeuw. Bouwstijlen uit het verleden werden in een nieuw jasje gegoten, naar de smaak van de tijd. De neostijlen deden hun intrede: neoclassicisme, neogotiek en neorenaissance. In het Gelderse provinciehuis is een tentoonstelling te zien over de stedenbouw in deze periode. Ook is er een markt waar ambachtelijke bedrijven en ROC’s het vakmanschap van het negentiende-eeuwse bouwen laten zien: dakdekken met leisteen, glas-in-loodramen maken. Daarnaast is de Monumentenwacht met een bus aanwezig om informatie te geven over het behoud en onderhoud van monumenten.

Rondleiding
Het provinciehuis is een rijksmonument en een totaalkunstwerk. Architect J.J.M Vegter ontwierp het gebouw, een samenspel tussen architectuur en beeldende kunst. Koningin Juliana verrichtte de officiële opening van het Huis der Provincie op 11 september 1954. Er is binnen veel te zien. Tijdens het Open Huis geven leden van Provinciale Staten van Gelderland rondleidingen door het gebouw. Het vorige provinciehuis stond op dezelfde plek en werd in 1925 geopend en gebouwd in neorenaissancestijl. Twintig jaar na de opening raakte het gebouw bij het geallieerde bombardement op de Rijnbrug in Arnhem op 7 oktober 1944 zeer zwaar beschadigd. Restauratie bleek niet meer mogelijk. Na de Tweede Wereldoorlog werd het huidige Huis der Provincie gebouwd.

UITkado
De provincie Gelderland start het culturele seizoen 2010-2011 met een tournee van het UITkado. In deze mobiele attractie maakt de bezoeker kennis met Gelderse beeldende kunst, dans, theater, festivals en muziek. De provincie wil hiermee op bijzondere wijze een breed publiek laten proeven aan het Gelderse kunst- en cultuuraanbod. De bus van UITkado staat tijdens het Open Huis bij het provinciehuis. Bezoekers maken kans op vrijkaarten voor voorstellingen en musea in Gelderland.

Ruimtelijke kwaliteit
Iedereen maakt zich zorgen over de sluimerende verrommeling van het landschap en de verspilling en verwaarlozing van schaarse ruimte. De provincie Gelderland werkt hard aan het aantrekkelijk en leefbaar houden van Gelderland. Zij gaat verrommeling tegen en stimuleert projecten die een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de Gelderse leefomgeving. Wat is ruimtelijke kwaliteit en wat doet de provincie precies? Tijdens het Open Huis geven medewerkers van de provincie Gelderland antwoord op die vraag. Ook is er een voorpremière van de film die de provincie maakte over verrommeling langs snelwegen.

Meer informatie
Het Open Huis van de provincie Gelderland vindt plaats tijdens Open Monumentendag op zaterdag 11 september. Bezoekers zijn vanaf 11.00 uur van harte welkom. De deuren sluiten om 17.00 uur. Het adres van het Huis der Provincie is Markt 11 in Arnhem. Meer informatie over het Open Huis is te vinden op www.gelderland.n/openhuis

Bron: Provincie Gelderland

Foto: Arjan Almekinders

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Open huis bij Provincie Gelderland"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*