Rolstoelgebruikers worden geweigerd in Arnhemse bussen

Sinds 1 januari van dit jaar moeten alle bussen in de stadsregio Arnhem Nijmegen toegankelijk zijn voor rolstoelen. Toch stuiten gehandicapten in een rolstoel nog regelmatig op problemen als ze in Arnhem met de bus willen reizen. Dat meldt het Vara-programma ‘De Ombudsman’ vrijdag op basis van ervaringen van gehandicapten die een reisdagboek bijhielden.

‘De Ombudsman’ kwam in actie na klachten van Geta Schnellen (30) en haar partner Simon de Waal (30). Zij zijn allebei gehandicapt. Simon zit in een rolstoel. Geta is halfzijdig verlamd en daardoor slecht ter been. Ze kunnen geen auto rijden en zijn daarom aangewezen op het openbaar vervoer. Dat zou eigenlijk geen probleem mogen zijn omdat alle bussen vanaf 1 januari 2010 rolstoeltoegankelijk moeten zijn. De praktijk is echter anders. Geta en Simon maken regelmatig mee dat de bus niet eens bij de halte stopt als de chauffeur ziet dat een rolstoeler in de bus wil. Als de bus wel stopt weigert de chauffeur vaak om bij het instappen te helpen.

Op verzoek van ‘De Ombudsman’ liet Joop Geels, voorzitter van de Arnhemse Platform Chronisch Zieke en Gehandicapten, een aantal gehandicapten een dagboek bijhouden van hun ervaringen met het openbaar vervoer in Arnhem. In 20 van de 33 ritten deden zich problemen voor: vier keer bleek een bus niet aangepast te zijn, 12 keer was een buschauffeur niet behulpzaam en werd de gehandicapte alleen onder protest meegenomen. Vier keer weigerde een chauffeur botweg de rolstoelreiziger de toegang tot de bus.

Herman Opmeer, woordvoerder van busbedrijf Breng, onderdeel van Connexxion, reageert in de uitzending op de klachten van Schnellen en de Waal. “Dit is onacceptabel”, zegt hij. “We gaan de interne procedures aanscherpen. We hopen echt dat dit niet meer gebeurt. Maar blijf het melden, dan kunnen we chauffeurs daar op aanspreken”, aldus Opmeer.

‘De Ombudsman’, vrijdag 22 oktober, Nederland 2, 19.25 uur.

Update
Inmiddels is de uitzending geweest en is het item terug te zien via ombudsman.vara.nl. Ook Omroep Gelderland besteedde in hun uitzending van 22 oktober ook aandacht aan dit probleem. Bekijk het item bij Omroep Gelderland.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Rolstoelgebruikers worden geweigerd in Arnhemse bussen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*