Artez geeft een avond vol kunst cadeau

{

Op maandag 1 november biedt ArtEZ hogeschool voor de kunsten iedereen die is geïnteresseerd in kunst en cultuur een (gratis) avondvullend programma in Schouwburg Arnhem: State of ArtEZ. Het programma is een weerspiegeling van het beste wat ArtEZ te bieden heeft. Bezoekers kunnen zien en ervaren op welke manier studenten, afgestudeerden en docenten bijdragen aan het culturele klimaat.

Verspreid over de hele schouwburg wisselen muziek, beeldende kunst, dans, theater, vormgeving, mode, film en architectuur elkaar in hoog tempo af. Deze eerste editie van State of ArtEZ wordt tevens opgedragen aan scheidend bestuursvoorzitter Willem Hillenius. In de meer dan 25 jaar dat hij aan ArtEZ en de Arnhemse voorlopers daarvan verbonden is geweest, heeft hij een belangrijk stempel op het kunstonderwijs gedrukt.

Ruim 20 innovatieve voorstellingen en projecten op één avond
Het kleine, persoonlijke, de individuele geschiedenissen. Maar ook grote maatschappelijke vraagstukken. En dat alles met veel aandacht voor ambacht en perfectie. Dat is wat de producties die tijdens State of ArtEZ de
revue passeren typeert. Het lijkt een breed scala aan onderwerpen te zijn en toch liggen de uitgangspunten ervan dichter bij elkaar dan verwacht. In het licht van de huidige tijd waarin de samenleving sterk polariseert, waarin we worden geconfronteerd met economisch slechte tijden, negatieve berichten over milieu en veiligheid, is het niet meer dan vanzelfsprekend dat de kunst hierop reageert. Ook tijdens State of ArtEZ is dat te zien. Opmerkelijk is daarbij dat het niet gebeurt met bombastische, extraverte gebaren. Maar eerder op een ingetogen, bedachtzame en onderzoekende manier. Soms expliciet kritisch, soms indirecter.

Modeshows, concerten, expo’s, dans- en theatervoorstellingen, design, film en architectuur
Bezoekers kunnen in de Schouwburg onder meer de tentoonstelling Gen.11 SSSSssst van studenten van de Masteropleidingen Fashion zien, die eerder te zien was tijdens de Paris Fashion week. Onder artistieke leiding van het bekende duo Freudenthal/Verhagen zijn zij op zoek gegaan naar nieuwe concepten en alternatieven op de wijze waarop mode wordt gepresenteerd. Studenten Architectuur laten verassend nieuwe vormen zien voor de aloude baksteen . En beeldend kunstenaar Lado Darakhvelidze (die in 2010 afstudeerde aan de masteropleiding Fine Art) belicht de bronnen die de massamedia gebruikt om tot nieuws te komen op een geheel nieuwe en eigenzinnige wijze in zijn installatie en performance Museum TV Station (eerder te zien op de Istanbul Biënnale). Ook is er een concert van saxofonist/componist en docent aan het ArtEZ Conservatorium Frans Vermeerssen. Vermeerssen schreef speciaal voor State of ArtEZ een compositie voor vier ensembles, waarbij dezelfde compositie vier keer gespeeld wordt met telkens een nieuwe interpretatie.

Verder zijn er tentoonstellingen te zien van de masterstudenten Typografie en Product Design, films van onder andere oud studenten Sil van der Woerd en Douwe Dijkstra, een re-enactment van de performance ‘Stellen’ van Witte van Hulzen, een bijdrage van studenten van de Toneelschool (Allen, allen slapen, slapen, slapen op de heuvel (2010) eerder te zien op Poetry international), en een voor de gelegenheid geschreven choreografie van de Italiaanse choreograaf Roberto Zappal√† op muziek van Eckhard Kopetzki, uitgevoerd door studenten Dans en Muziek. Het volledige programma is te vinden op www.artez.nl/stateofartez.

Verrassend, ontroerend, eigenzinnig
Binnen ArtEZ ontwikkelen studenten zich tot de kunstenaars, ontwerpers, vormgevers, muzikanten, dansers, acteurs en kunstdocenten van de toekomst. Zij worden hierin begeleid door docenten die sterk verbonden zijn aan de beroepspraktijk, waardoor ArtEZ nauw betrokken blijft bij het culturele werkveld. Studenten van ArtEZ leren zekerheden los te laten en op zoek te gaan naar hun eigen oorspronkelijkheid, passies en ambities. Dit resulteert in verrassende, ontroerende en eigenzinnige projecten die de bezoekers een hernieuwde blik op de wereld kunnen geven.

Afscheid Willem Hillenius
Met de State of ArtEZ wil ArtEZ periodiek een actueel beeld geven van de stand van het onderwijs. De eerste State of ArtEZ wordt opgedragen aan scheidend bestuursvoorzitter Willem Hillenius. In de meer dan 25 jaar dat hij aan ArtEZ en de Arnhemse voorlopers daarvan verbonden is geweest, heeft hij een belangrijk stempel op het kunstonderwijs gedrukt. Sinds 1984 was Hillenius als directeur verbonden aan de Academie voor Beeldende Kunst Arnhem en later de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Hij speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van de samenwerking van de verschillende instellingen voor kunstonderwijs in Oost-Nederland. In 2002 ontstond daaruit ArtEZ, in Arnhem, Enschede en Zwolle. Hillenius heeft per 1 september de voorzittershamer doorgegeven aan Dingeman Kuilman. Tijdens een besloten State of ArtEZ avond op 2 november neemt Hillenius afscheid van medewerkers, studenten en relaties.

State of ArtEZ
Maandag 1 november
19.30 – 22.00 uur
Schouwburg Arnhem, Koningsplein 12
Toegang gratis/ reserveren noodzakelijk (reserveren via internet € 3,50, telefonisch: gratis)
www.artez.nl/stateofartez
Foto: Jeroen Wandemaker

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Artez geeft een avond vol kunst cadeau"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*