Jazzgrootheid Pierre Courbois bezit een Arnhems Meisje

{

Aan weblogbezoekers werd beloofd vaker aandacht aan trotse Arnhems Meisje-bezitters te geven. Welnu, belofte maakt schuld. Wist u dat jazzgigant Pierre Courbois dit beeldje ook heeft? Deze 70+ Arnhemmer behoort tot de crème de la crème van de Nederlandse jazz. En hij geniet bovendien wereldfaam als slagwerker, componist en bandleider.

Courbois werd in 1940 in Nijmegen geboren als zoon van een horlogemaker/juwelier. De eerste stappen op muziekgebied zette hij in 1953. Direct na zijn afstuderen aan de Arnhemse kunstacademie in 1963 – Courbois is van origine edelsmid – vertrok hij naar Parijs. In de vermaarde jazzclub The Blue Note trad hij op als begeleider van jazzgrootheden als Stan Getz en Johnny Griffin – beiden saxofonist – en gitarist René Thomas.

Content
Tien jaar geleden werd hem het Arnhems Meisje toegekend. In 2000 speldde burgemeester Scholten hem ook al de versierselen op behorende bij het Ridderschap in de Orde van Oranje Nassau. Courbois: ‘Ik ben erg content met dit Arnhems Meisje. Een buitenlandse prijs krijgen is leuk, maar ik waardeer het nóg meer als je door stadgenoten geëerd wordt.’
Inderdaad, deze woonbootbewoner mag wat decoraties betreft niet klagen. Ze hier allemaal opsommen zou te ver voeren. Zijn website geeft precies aan hoeveel eerbetonen en jazzprijzen hij sedert 1960 tot heden ontving. Zo ontving hij in 2008 de prestigieuze Boy Edgar Wisselprijs. ‘Het Arnhems Meisje stond pontificaal in mijn woonboot naast de Boy Edgar Prijs. Ik zeg stond, want de Boy Edgar Prijs heb ik moeten afstaan aan mijn opvolger.’ Hij voegt toe: ‘Ik heb geen centrale verwarming en om die reden geen schoorsteenmantel. Anders hadden al mijn prijzen daarop gestaan. Nu staat het Arnhems Meisje in een nisje in mijn huiskamer.’

Volgende week: Gerda Kalsbeek
Courbois gaat stug door met wat hij al vijf decennia doet. ‘Lekker muziek maken en optreden voor mijn eigen publiek.’ Volgende week een vrouwelijke bezitster van een Arnhem Meisje, te weten – de nu vijftigjarige – Gerda Kalsbeek. Een Arnhems meisje met een Arnhems Meisje, dus. Zie ook: www.hetarnhemsmeisje.nl of druk op de Arnhems Meisje-button op de Arnhem-Direct-site.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Jazzgrootheid Pierre Courbois bezit een Arnhems Meisje"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*