Jonge ondernemers in oude gebieden – deel 11 IRVINX

{

Het afgelopen jaar is Wijkkrant Klarendal regelmatig bezig geweest nieuwe ondernemers in het modekwartier te portretteren. Als niet commerciële krant, leent Wijkkrant Klarendal zich graag voor een stukje PR voor deze pioniers van het modekwartier. Nog steeds is lang niet iedereen aan de beurt geweest. Het jaar 2011 rondden we af met weer vier portretten. Volgend jaar zien we weer of we het verder oppakken.

Helemaal aan het begin van de Klarendalseweg zit couturesalon Irvinx. Sinds 2010 verkoopt mode-ontwerper Irving Vorster daar zijn mode-lijn voor de vrouw. Irving heeft zijn mode-opleidingen in Utrecht en Arnhem gevolgd. Na zijn afstuderen werkte hij als etaleur en coupeur. Irving: “Leerzaam, maar het was niet precies wat ik wilde. Ik wist eigenlijk al vanaf de academie dat ik een eigen label wilde. Irvinx bestaat sinds 2004, ik organiseerde zelf modeshows.” Irving was – zoals hij zelf zegt – de ‘onzichtbare ontwerper’ vanuit een atelier aan huis in een willekeurige wijk in Utrecht. Via een catwalk fotograaf kwam hij als exposant in het modekwartier terrecht, en bleef.

De salon is drie dagen in de week open. Wat hij daar presenteert is een gelimiteerde vrouwen kledinglijn en een ‘couture’lijn. “Couture komt uit het Frans en betekent knippen/snijden op maat. Toch is het niet slechts ‘maatkleding’ omdat er een eigenzinnig design achter zit. In de salon hangen kledingstukken uit mijn modeshows, hieruit kan de klant dan een ontwerp kiezen waarna ik dat ontwerp geheel naar wensen van de klant opnieuw maak. Er is keuze uit cocktailjurkjes en galajurken.”

Onlangs is er een nieuwe lijn aan toe gevoegd “Co-Couture”. Dit nieuwe mode-concept is heeft hij opgezet in samenwerking met trendwatcher Fons Maenhoud. Het houdt in dat een klant een kant en klaar zelfmaak pakket koopt van een jurkje. In een chique doos krijg je het voorbereidde jurkje compleet met alle fournituren geleverd, echter moet je wel over een naaimachine enige naaiervaring beschikken. Irving: “Vroeger konden vrouwen hun eigen kleding naaien met een patroon uit bijvoorbeeld de Burda. Maar daar moest je nog enkele stappen nemen met het overzetten van patronen en een geschikte stof erbij zoeken, voordat de naaiklus kon beginnen. Daar ging best veel tijd in gaat zitten. In deze doos zit een door mij ontworpen jurk die al helemaal is afgewerkt en alleen maar in elkaar gezet hoeft te worden. Het is een soort ‘prefab’ idee, maar er moet niet gedacht worden dat je goedkoper uit bent. Het plezier van het toch zelf gemaakt hebben, het proces en het leuker maken over je kleding te vertellen, d√°t moet de toegevoegde waarde zijn.” Het is de bedoeling dat er in de toekomst meerdere jurkjes van meerdere ontwerpers volgens dit Co-Couture concept in de salon verkrijgbaar zijn.

Daarnaast werkt Irving werkt vanuit zijn atelier ook in opdracht van enkele bedrijven. “Toch is het best nog lastig om rond te komen als ontwerper van een eigen label, je bent naast ontwerper ook nog ondernemer. Als ik de salon de hele week open zou willen hebben, heb ik geen tijd meer om te ontwerpen. Daarnaast √°ls ik de salon open heb, wil ik er graag zelf zijn om m’n klanten zo goed mogelijk te adviseren en optimale service te bieden. Veel mensen vinden het ook leuk de ontwerper zelf te treffen en achtergrond over de diverse ontwerpen te horen.”

Irving ziet meerdere aangename bijkomstigheden van het modekwarier: “De kennisuitwisseling die ik heb met modecollega’s en de (creative) ondernemers. Het is wel leuk om te zien dat sinds ik me in Arnhem heb gevestigd, ik nu al een aardig netwerk heb gekregen.” Daarbij staat Irving open voor de lokale activiteiten; “Naast mini-catwalk presentaties voor de salon tijdens de Nacht van de Mode heb ik ook meegewerkt aan de etalagevoorstelling ‘Vodje’ van choreograaf Aafke de Jong tijdens Wijken voor Kunst 2010. Ook heb ik mijn salon en ideeën beschikbaar gesteld voor de film ‘Klarendalse Vrouwen’ van Theatergroep Cactus afgelopen zomer en in het najaar voor Wijken voor Kunst heb ik weer samengewerkt met Emmy Chau en Sjoerd Schwibettus. Het werk heeft nog tijd in de etalage gehangen. Het is altijd goed voor de naamsbekendheid, de contacten en feelgood richting de wijk; ik zit hier nou toch.”

Irvix – Klarendalseweg 4
openingstijden: donderdag t/m zaterdag vanaf 11.00u

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Jonge ondernemers in oude gebieden – deel 11 IRVINX"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*