{
Het afgelopen jaar is Wijkkrant Klarendal regelmatig bezig geweest nieuwe ondernemers in het modekwartier te portretteren. Als niet commerciële krant, leent Wijkkrant Klarendal zich graag voor een stukje PR voor deze pioniers van het modekwartier. Nog steeds is lang niet iedereen aan de beurt geweest. Het jaar 2011 rondden we af met weer vier portretten. Volgend jaar zien we weer of we het verder oppakken.
Annet Veerbeek is styliste. Dat betekent dat ze de modellen kleedt voor foto- of filmshoots en modeshows. Dat klinkt misschien heel eenvoudig, maar daar komt heel veel bij kijken. Annet deed onder andere HBO lerarenopleiding Tehatex (tekenen, handvaardigheid en textiel) en studeerde daar af in interieurvormgeving. Al direct bestond haar eigen bedrijfje Net-A voor decor en standbouw. Maar door haar parttime banen bij bijvoorbeeld Chill Out in de Bijenkorf, Trix en Rees, Mippies én haar veelzijdigheid aan interesses, bleef Annet in de modewereld hangen. Een bevriend fotograaf wilde zich specialiseren in modefotografie en vroeg Annet voor de styling. “Ik kende door mijn werk al een boel mensen in de mode. Ik vroeg in de eerste instantie gewoon vrienden als model en andere vrienden voor de kleding en de attributen. Ik zocht het in mijn eigen netwerken, en mijn specialisme groeide gestaag.” Ondertussen is Net-A een naam in de modestyling.
“Voor opdrachten leen ik √°lles. Ontwerpers stellen hun kleding en accessoires voor een klus beschikbaar en daarmee is het een stukje PR voor hen. En ik mag mooi spullen gebruiken die een ander niet heeft!” Annet heeft bijvoorbeeld opdrachtgevers als de Coiffure Award; het gaat dan wel om de kapsels, maar de modellen moeten ook aangekleed worden. Ook voor het tijdschrift Eigen! (een Arnhems city magazine) organiseert zij de styling. Verder is zij vaste stylist bij Awearness Fair Fashion (een on- en offline Arnhems platform voor promotie en presentatie van duurzame mode) die regelmatig shows organiseert. “Het is belangrijk in een goed netwerk te zitten van fotografen, visagisten, modellen, kappers en (kleding) ontwerpers. Vaak komen daar dan veel productiewerkzaamheden bij kijken, ik zorg bij zo’n show voor een totaalplaatje.”
Maar Annet creëert als styliste voor haar opdrachten ook haar eigen dingen: “Ik maak vaak armbanden, kragen, tassen of beenwarmers voor een opdracht. Ik vind hergebruik en duurzaamheid dan erg belangrijk; vintage grondstoffen en restmaterialen die in een tweede leven een nieuwe bestemming krijgen. Een bontjas bijvoorbeeld, die kan vermaakt worden tot een kraag, een sjaal en twee tassen. Een enkele keer ben ik ook genoodzaakt iets aan te schaffen. Al deze producten heb ik dan in mijn winkel en in mijn webshop onder het motto ‘Style ’n Sell’ te koop.”
Annet zit ook achter de Modetuin, een markt waar mode, interieur en kunst elkaar ontmoeten. Deze Modetuin is voor het eerst georganiseerd tijdens de Arnhemse Modebiënnale van 2011 en het is de bedoeling dat deze door het land heen vier keer per jaar van de grond komt. “Ja, per ongeluk ben je dan een evenementenbureau begonnen. Maar het kopt ook wel; als styliste bén je ook een beetje een organisator, die samenwerkingen zijn heel leuk.”
Door al deze bezigheden is het voor Annet niet makkelijk de winkel vaak open te hebben. “Dat lukt niet altijd‚Ķ Het is vooral een werkplek en een etalage. Vrijdag en zaterdag gaat wel, donderdag is het wel eens moeilijk.”
Annet is hier anderhalf jaar geleden neergestreken samen met haar vriend Remko, autodidact dj en producer van muziek. Ze wonen boven en werken beneden. Remko: “We wilden samenwonen en zochten naar een geschikt pand, hier hebben we ook allebei werkruimte. Dit was voor mij een goede kans een professionele projectstudio in te richten. Ik kan hier beter klanten ontvangen; hoe verder je je ontwikkelt, hoe hoger de verwachtingen.” Zonder Annet zou Remko niet zo makkelijk in de modewereld zijn gerold. “Als freelancers kunnen we inderdaad ook wat voor elkaar betekenen. Bij mode- en designshows waar Annet achter de organisatie zit, kan ik voor de muzikale omlijsting zorgen. Ik ontmoet hier iedere week wel iemand met wie het klikt en waarbij we iets voor elkaar kunnen betekenen.”
Klarendalsweg 440
openingstijden Net-A: in ieder geval vrijdag en zaterdag
Wees de eerste die reageert op "Jonge ondernemers in oude gebieden – deel 12 NET-A en STUDIO STERKWATER"