De Arnhemse heldenlijst: Sjaak Hullekes

{

De Arnhemse Heldenlijst. Vandaag is de tiende en laatste aflevering waarin wij een Arnhemmer vragen om een wijziging door te voeren. Er is flinke discussie gevoerd over de namen in de lijst en degenen die de wijzigingen die zijn doorgevoerd. Ook bij de spelleiding, Kees Crone en mijzelf.

Emile Ratelband mocht aftrappen en deed dat gelijk goed door zichzelf op de lijst te zetten. Bob Roelofs besloot in week 49 dat Emile er wel af kon. Vandaag is de beurt aan Sjaak Hullekes. De jonge ontwerper heeft sinds vorig jaar een winkel in de binnenstad en mag dit jaar de Amsterdam Fashion Week openen. Zijn keuze:

ERAF:
D.C. Lewis mag wat mij betreft van de lijst af. Ik waardeer het enorm dat iemand met zijn/haar creativiteit kan omzetten in succes. Persoonlijk vind ik dat een lijst als deze zou moeten laten zien wat Arnhem op dit moment aan “helden” heeft rondlopen, dit omdat de Arnhemmer naar mijn inziens zich niet voldoende bewust is van de potentie die vele Arnhemmers op dit moment (aan de stad) te bieden hebben.

EROP:
Ton Wiggers (algemeen directeur Introdans). In mijn ogen verdient Wiggers het zeker om op deze lijst te staan. Nu na 40 jaar Introdans, en met zijn 65 levensjaar heeft hij meer dan voldoende bewezen wat voor internationale potentie er in Arnhem wordt gecreëerd. De documentaire ‘Eindelijk Erkenning’ laat heel duidelijk zien hoeveel invloed Ton Wiggers en zijn creatief partner Roel Voorintholt hebben in de internationale danswereld.
Hoewel dans niet voor iedereen direct in zijn/haar straatje zal liggen valt er niet te ontkennen wat voor een waarde Wiggers met Introdans heeft weten te creëren voor de stad Arnhem, zo gaat Introdans vaak mee met staatsbezoeken van het koningshuis, wisten ze voor hun jubileum als enige ooit een groot aantal koninklijke familieleden tegelijkertijd naar Arnhem te halen, en bouwen ze met hun educatieve programma aan een goede culturele onderbouwing voor jong Arnhem en omstreken.

Arnhemse Heldenlijst van week 2

Sport

1. Orhan Delibas (1971) is voormalig Nederlands bokser met Turks bloed. Zijn boksnaam was The Turkish Delight en hij bokste in het hal middengewicht. Na vele overwinningen werd hij in 1995 profbokser in de Verenigde Staten. In 2008 beëindigde hij zijn loopbaan in Arnhem.
2. Frans de Munck (1922-2010), alias De Zwarte Panter, was doelverdediger bij Vitesse en later voetbaltrainer. De bijnaam De Zwarte Panter was vanwege zijn zwarte haren, dito keeperskleding en katachtige reflexen. Hij kwam 31 maal uit voor het Nederlands elftal.

Muziek/toneel

3. Ilse DeLange is de artiestennaam van Ilse Annoeska de Lange (1977). Zij is een beroemde Nederlandse popzangeres en won vele Edisons. Haar albums bereikten ruim tien keer platina.
4. Pierre Courbois (1940) is een Arnhemse woonbootbewoner en behoort tot de crème de la crème van de Nederlandse jazz. Hij geniet wereldfaam als slagwerker, componist en bandleider.
5. Margreet Blanken (> 65 jaar) is een Arnhemse actrice en maakte “een eeuwigheid geleden” furore als zuster Reini in de TROS-televisieserie Medisch Centrum West.
6. Audrey Hepburn (1929-1993) Deze Nederlands-Britse was actrice, filmster en filantrope. Officieel heette zij Hedda van Heemstra Hepburn-Ruston. Ter nagedachtenis aan haar staat op het Burgemeestersplein in de Burgemeesterswijk een plastiek.
7. Ton Wiggers (1947) De directeur en oprichter van Introdans.

Politiek

8. Ien Dales (1931-1994) was burgemeester van Nijmegen en werd later minister van Binnenlandse Zaken. Ze is geboren Arnhemse en ging naar school op de Tamboersbosjesschool (nu gesloopt).
9. Chris Matser (1904-1973) schopte het ver op de maatschappelijke ladder. Hij was een metselaarszoon uit de Arnhemse arbeiderswijk Klarendal. In 1945 werd hij aangesteld als (waarnemend) burgemeester van het zwaar getroffen Arnhem. Hij geldt als Arnhems wederopbouwburgemeester. Pas in 1969 werd hij opgevolgd door Hans Roelen.
10. Marga Klompé (1912-1986) werd in 1956 de eerste vrouwelijke KVP-minister van Nederland. Ze is nog steeds de enige vrouw die Minister van Staat werd. De geboren Arnhemse woonde ooit aan de Sweerts de Landasstraat.

Beeldende kunsten

11. Pierre Janssen (1926 – 2007) was een Nederlands journalist, museumdirecteur en televisiepresentator. Als hij met zijn lange gestalte op de zwart/wit televisie uitlegde hoe de kunstenaar het had bedoeld, maakte hij indruk op zelfs de grootste kunstleek.
12. Klaas Gubbels (1934) woont al vele jaren in de Burgemeesterswijk. Hij is een populaire Nederlandse beeldende kunstenaar. De door hem geschapen beelden zijn voor velen iconen geworden. Hierin figureren vooral koffiekannen, stoelen, tafels, flessen en schaakborden.

Letteren

13. Jean Dulieu (1921-2006) is het pseudoniem van Jan van Oort. Hij overleed in Arnhem. Hij was een Nederlandse kinderboekenschrijver en stripmaker. Hij werd vooral bekend als bedenker van de boekenreeks Paulus de boskabouter.
14. Johnny (“the Selfkicker”) van Doorn (1944-1991) was schrijver maar eigenlijk de eerste standup comedian. Naar hem werd een plein genoemd in Arnhem. Ter herinnering aan hem werd er recent een plastiek geplaatst in het Musiskwartier.

Wetenschap

15. Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) is natuurkundige en één van Arnhems belangrijkste zonen. In het Sonsbeekpark staat ter ere van hem een groot standbeeld. Hij is winnaar van de Nobelprijs Natuurkunde 1902.

Overig

16. Antoon van Hooff (1937-2004) was directeur van Burgers Zoo. Hij maakte de dierentuin-nieuwe-stijl populair. Tevens bekend als presentator van het televisieprogramma: Ja, natuurlijk.
17. Ir. J.W.C. Tellegen, oud-directeur Gemeentewerken Arnhem. Adviseerde de gemeenteraad Sonsbeek aan te kopen
18. Herman Hofman, oud-gemeentesecretaris Arnhem. Zet zich al jaren in voor het Arnhemse culturele leven. Wordt ook wel cultuurpaus genoemd.
19. Soheila Najand (1957) Directeur en artistiek leider van InterArt.
20. Bernd Ebbo Visser (1972) Schrijver, bedelpoëet, journalist, mediapersoonlijkheid, documentairemaker en aangename zonderling.

Foto: Martijn Berk

Reacties

Wees de eerste die reageert op "De Arnhemse heldenlijst: Sjaak Hullekes"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*