In Arnhems Tamboersbosje is nu wifi-verbinding

{

Daar waar nu gratis van wifi wordt genoten, stond vroeger een prachtig schoolgebouw van architect ir. H.F. Mertens. Zijn Openbare Lagere School No. 21 – in de volksmond Tamboersbosjeschool – werd in 1918 opgeleverd. In 1994 volgde sluiting vanwege aanstaande nieuwbouwplannen voor het Arnhemse stationsgebied. Na 1994 zet Stichting SLAK er kunstenaars in. In 1999 volgt voortijdige sloop. Ook plaatsing op de Rijksmonumentenlijst, al was het maar van de voorgevel, mislukte.

Recht tegenover de achteruitgang van het Arnhemse Centraal Station, ook wel Uitgang Sonsbeekzijde genoemd, bevindt zich het Tamboersbosje. In de negentiende eeuw diende het gebiedje als militair exercitieterrein. Toen is waarschijnlijk de naam ‘Tamboersbosje’ ontstaan.

Sieraad
Het bouwwerk – jarenlang een sieraad voor Arnhem – is gebouwd in de stijl van Berlage, met kenmerken van de Amsterdamse School. De gevel was verfraaid met keramische kunst en de kolommen bij de ingang zorgden voor een vertrouwenwekkende uitstraling. Mertens paste zijn royale ontwerp op het geaccidenteerde terrein aan door een gebouw met twee vleugels te ontwerpen, verbonden door een ‘toren’. Hij hield rekening met de lawaaierige spoorweg vlakbij. In 1927 wordt de school uitgebreid van acht naar twaalf lokalen. Ook in 1975 en 1986 nog waren er verbouwingen.

Bouwhistorie
In 1942 werd de school door de Duitse bezetter gevorderd. In 1944 huisveste het gebouw een distributiekantoor voor broodbonnen. De beroemdste oud-leerling van deze school is de latere filmactrice Audrey Hepburn. Ook de oud-burgemeester van Nijmegen en minister van Binnenlandse Zaken Ien Dales ging hier vanaf 1936 naar school. Pogingen om ten minste de voorgevel van het monumentale schoolgebouw te bewaren, mislukten. In 1999 maakt de slopershamer een einde aan een stukje Arnhemse bouwhistorie.

Bron: C.F.A. Crone en J. Vredenberg, De Burgemeesterswijk, Wonen op stand bij Park Sonsbeek in Arnhem, Arnhemse Monumentenreeks 19, Stichting Monuscript, Uitgeverij Matrijs, Utrecht, 2006
Foto: pagina 31 van genoemde publicatie, Gelders Archief, G.H. Mogendorff

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "In Arnhems Tamboersbosje is nu wifi-verbinding"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*