XTC-testservice Arnhem: “Het is het beste om het gewoon niet te doen”

{

Onlangs verhuist van de binnenstad naar winkelcentrum Kronenburg, de XTC-testservice van IrisZorg. Vroeger stonden dit soort teststands op elk feest, tegenwoordig kan je alleen op donderdagavond van 17:30 tot 19:00 uur terecht om je discobiscuits te laten keuren. Bij IrisZorg worden pillen en poeders getest op hun inhoud en de hoeveelheid werkzame stof. Over kwaliteit wordt geen uitspraak gedaan.

Maar hoe test je dit? En waarom zou je illegale drugs eigenlijk testen? Samen met Susan van Ommen, voorzitter Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen, ben ik gaan kijken bij Irmgard Poelmans van IrisZorg die pillen, poeders en vloeistoffen test voor de recreatieve gebruiker.

xtc testservice arnhem iriszorgDe geteste pillen, vooraan een ‘Tri-Force, achteraan een ‘Speaker’

“Wij zien hier eigenlijk alleen uitgaanspubliek. Ongeveer 70% van wat we hier testen is XTC. Daarna komen speed, cocaine en soms ook GHB. Eigenlijk kun je alle ‘designerdrugs’ hier testen. Paddo’s en wiet alleen niet.” Dat het nodig is om je pillen te testen voor gebruik, blijkt uit de test. De witte pil blijkt rond de 200 mg werkzame stof oftewel MDMA te bevatten. Per kilo lichaamsgewicht kan je 1 milligram MDMA hebben. Als je van deze dus een hele pil neemt, zou je dus rond de 200 kilo moeten wegen.

De test
Irmgard kijkt eerst in een landelijke database of de pil bekend is. De pil wordt gewogen, gemeten, onderzocht op kleur en logo. Dat laatste valt niet mee, er komen bijvoorbeeld rond de 30 smiley’s voor. Of de logo’s nog ergens voor staan? “Nee, het is compleet willekeurig. Ik heb het weleens een jaar onderzocht maar je kan er niks over zeggen. Automerken doen het altijd wel goed.” Normaal worden aan de gebruiker een aantal vragen gesteld: waar heb je de pil gekocht, wanneer en hoeveel hij heeft gekost. Die informatie gaat ook allemaal de database in.

Dan schraapt Irmgard een heel klein beetje van het pilletje en doet er een druppel vloeistof bij. Als die donker kleurt, zit er een “ecstasy-achtige stof in de pil.” “Tegenwoordig zit er alleen maar MDMA in de pillen en wat bindmiddel. Speed of andere middelen zien we eigenlijk nooit. Een jaar of drie geleden was de markt heel slecht, je zag toen heel veel pillen met MCPP, PMMA of PMA. Tegenwoordig zijn ze aardig zuiver Dat houdt in dat er bijna alleen maar MDMA in zit. Al is de dosering tegenwoordig wel vaak gevaarlijk hoog.”

Klik op play om de test te bekijken

Behoefte
Er blijkt wel behoefte aan de service. “We krijgen gemiddeld tien monsters op een avond. Je mag nooit meer dan drie eenheden laten testen, dealers helpen we niet. Al weet je dat natuurlijk nooit helemaal zeker. Het probleem is tegenwoordig vooral de trend om drugs te combineren. Beginnen met pillen, dan wat GHB om in slaap te komen en tussendoor veel alcohol. Als je alleen XTC neemt, is er eigenlijk weinig risico. Maar we zeggen ook altijd tegen gebruikers: het is het beste om het gewoon niet te doen.”

Susan: Ik vind het goed van de Nederlandse overheid dat ze realistisch zijn en hun burgers de kans geven op een verantwoordelijke manier drugs te gebruiken. Mensen doen het toch wel, dan kan je maar het beste zorgen dat het zo goed mogelijk gebeurt. En deze testservice zorgt daarvoor.”

xtc logo arnhem testservice iriszorgEen pagina van het boekje vol met xtc-logo’s

Reacties

Wees de eerste die reageert op "XTC-testservice Arnhem: “Het is het beste om het gewoon niet te doen”"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*