Bomen achter Arnhems Centraal Station

{

Weet u nog van de Neproma-affaire? Het bedrijf Neproma (netjes, proper, makkelijk) was gevestigd aan de Amsterdamseweg. In de jaren tachtig van de 20ste eeuw verhuist “de Poetsdoekenfabriek” naar een industrieterrein. Kantorenbouw op het braak liggende gebied mislukt. Protest van de Burgemeestersbuurt én een ingezakte kantorenmarkt zijn daar debet aan. In 1992 wordt bovendien duidelijk hoe vervuild het terrein is. Anno 2012 herhaalt de historie zich. De grond is weliswaar schoon, maar de vraag naar kantoren is ongeveer nul. Mijn idee: bebos het terrein achter Arnhem Centraal en creëer een groene wandeling naar het nabije Sonsbeekpark.

Bij de zogenaamde ‘Neproma-affaire’ tonen buurtbewoners aan dat het gebied zwaar is verontreinigd met chloorhoudende reinigingsmiddelen. Het grondwater blijkt tot op een diepte van 20 tot 25 meter te zijn vervuild met de ‘vlekkenwaters’ per en tri. Velen bewonen een huis dat op een gif uitdampende bodem staat. De gemeente verkondigt aanvankelijk dat de vervuiling geen gezondheidsproblemen voor de omwonenden oplevert. Later worden echter tal van maatregelen genomen.

Sanering
In 1994 start de sanering van het grondwater op het voormalige Neproma-terrein om verdere verspreiding te voorkomen. Ook worden de tuinen van twintig panden rond het voormalige fabrieksterrein met minstens één meter afgegraven en daarna van schone grond voorzien. Het saneren kostte vele tientallen miljoenen guldens. Onroerend goed maatschappij Cofiton B.V. uit Den Haag was toen eigenaar van de grond.

Project Arnhem Centraal
Vanwege het project Arnhem Centraal is het gebied inmiddels wederom bestemd voor kantorenbouw. Maar, of de duivel er mee speelt, de kantorenmarkt is wederom tot het nulpunt gezakt. In wat nu Amsterdamseweg-midden heet, wordt – zo meldt een ronkende site – zeer representatieve en luxe kantoorruimte gebouwd. De gevels van dit gebouw worden aangepast aan de omgeving: iets strakker aan de Amsterdamseweg en ietwat speelser aan de Bouriciusstraat.

Bomen
In ieder geval probeert MVGM Bedrijfshuisvesting Arnhem – vooruitlopend op de realisatie – al vol enthousiasme geïnteresseerden te trekken. Ach, vooruitgang is niet te stuiten. Maar zal ik nog meemaken dat daar kantoren verrijzen? Laten we er bomen planten en zo een groen lint naar Sonsbeek creëren. Een naïeve verzuchting want ook ik begrijp dat een grondeigenaar rendement wenst.

Bron: C.F.A. Crone en J. Vredenberg, De Burgemeesterswijk, Wonen bij Park Sonsbeek in Arnhem, Arnhemse Monumentenreeks 19, Stichting Monuscript, Uitgeverij Matrijs, Utrecht, 2006

Foto: Voormalig Neproma-terrein met op achtergrond torentje van Vesta-gebouw, Kees Crone

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Bomen achter Arnhems Centraal Station"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*