Hoek Amsterdamseweg en Sweerts de Landasstraat in Arnhem onherkenbaar veranderd

{

Wist u dat de Amsterdamseweg vroeger Harderwijkerweg heette? Tot circa 1830 sprak men ook van de Weg naar Bavoort. Dat was een buurtschap bij Amersfoort. Nee, deze ansichtkaart is van recenter datum. Hij werd in 1948 afgestempeld. Het rijtje huizen sneuvelde echter begin jaren negentig om plaats te maken voor het nieuwe station en spoor- en weguitbreiding.

Enige beeldduiding is noodzakelijk. De foto is genomen vanaf Neproma, die hier onzichtbaar is. Op de achtergrond het prachtige, gerestaureerde Diehl-pand uit 1905 waarin toen kruidenier Hupkes was gevestigd. Rechts daarvan, maar niet te zien, is de Zijpendaalse Poort.

Sweerts de Landasstraat

Sweerts de Landasstraat

Slopen
Begin jaren negentig speelde in de Arnhemse gemeenteraad de discussie over de uitbreiding van het Arnhemse centraal station. De omvangrijke plannen, sommigen spraken zelfs van megalomaan, zouden ten koste gaan van veel fraaie gebouwen onderaan de Sweerts de Landasstraat. De schade bleef beperkt, zij het dat huizen in de Sweerts de Landsastraat vóór nummer 29 het loodje legden. Ook het begin van de Amsterdamseweg – de huizen op deze foto – kregen een finale klap. Door de aangekondigde veranderingen waren die al zo verkrot, dat de sloper daar zijn gang kon gaan. Ongeveer op deze plek staat momenteel een strak kantoorgebouw. Daarin zitten nu makelaarsbedrijf Strijbosch Thunnissen en EW Hospitality Services.

Bron: ansichtkaartencollectie Frans Brink. Westervoort

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Hoek Amsterdamseweg en Sweerts de Landasstraat in Arnhem onherkenbaar veranderd"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*