Openluchtmuseum wil ‘I amsterdam’

Komen de letters ‘I amsterdam’ inderdaad naar Arnhem? Het Nederlands Openluchtmuseum wil ze graag hebben. In een ingezonden brief in Het Parool betoogt directeur Teus Eenkhoorn dat I amsterdam goed past in het thema dat het museum Amsterdam wil meegeven: diversiteit in de inclusieve stad.

Zo’n rijk symbool hoort in het Openluchtmuseum, schrijft de directeur. “I amsterdam staat symbool voor de hoop op die inclusiviteit: iedereen een beetje Amsterdammer.”

Tegelijkertijd staan de letters symbool voor het einde van de inclusieve stad,stelt Eenkhoorn. “Een stad die overlopen wordt door toerisme, kapotgemaakt wordt door investeringsmaatschappijen, speculanten en Airbnb; een stad waar de kloof groeit tussen rijk en arm, tussen hoog- en laaggeschoolden, tussen Nederlanders en Nederlanders met een migratieachtergrond.”

In het Openluchtmuseum is al een stukje Jordaan te zien. De letters zouden daar in de buurt kunnen verrijzen. Het Groningse Appingedam heeft ook interesse in de letters. Zij willen er ‘I am Damster’ van maken, verwijzend naar de bijnaam voor de bewoners van het stadje.
Vorige week kwam de Amsterdamse afdeling van GroenLinks op het idee de letters weg te halen. De partij vindt de letters ’te individualistisch’.

Bron RTV Arnhem | Foto: Kevin McGill

Reacties