5 september 1949 – 5 september 2019

1949 09 05 Ingebruikname van de trolleyexploitatie met trolleys 101, 102 en 103, Velperplein bij Musis. Foto Persbureau Oost Nederland, collectie Gelders Archief

Arnhem Trolleystad, al 70 jaar! Eerder publiceerde Arnhem Direct al een eigen stukje over het feit dat er al zeven decennia trotse trolleybussen door de stad rijden. Ook de gemeente komt met mooi materiaal in onze mailbox.

Historische trolley rijdt eerste rit opnieuw

Vandaag is het exact 70 jaar geleden dat in Arnhem de eerste trolleybus reed. Bus 101 vertrok op vrijdag 5 september 1949 vanaf Musis Sacrum met diverse hoogwaardigheidsbekleders, waaronder toenmalig burgemeester Matser, voor een rit door de stad. Om dit te vieren, rijdt deze originele trolley, donderdag 5 september opnieuw door de stad. Gevolgd door de een moderne trolley, die ook zonder bovenleiding kan rijden. Aan boord vele trolley-enthousiastelingen en Arnhemmers.

De officiële handeling van toen, is precies zo opnieuw gedaan. Hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Oost-Nederland Nelly Kalfs knipt namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het lint door. Wethouder Roeland van der Zee, gedeputeerde Jan van der Meer, CEO Transdev Pier Eringa en directeur Connexxion-Hermes Juul van Hout hijsen elk een vlag voor café Jans van Musis Sacrum. Vervolgens rijdt de moderne trolley naar Rozet. Daar opent wethouder Hans de Vroome de tentoonstelling over 70 jaar trolley en de toekomst van de trolley in Nederland.

Op internet beschikbaar filmmateriaal

 

Reacties