Grote internationale namen bij 75ste Airborne Herdenking

Samen herdenken & vrijheid vieren met nationale en internationale gasten en sprekers: tijdens de 75ste Airborne Herdenking op 20 september, in de Eusebiuskerk te Arnhem, spreken minister Grapperhaus en vicevoorzitter Frans Timmermans namens de Nederlandse regering en de Europese Commissie. Ook ministers Bijleveld en Slob zijn aanwezig.

Grote namen

Het Koninklijk Huis is present met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Namens de Nederlandse Krijgsmacht is de Commandant der Strijdkrachten, Rob Bauer aanwezig. De Eerste Kamer vaardigt de ondervoorzitter Arda Gerkens af en de Tweede Kamer voorzitter Khadija Arib.
Arnhem verwelkomt tevens ambassadeurs vanuit Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, de Verenigde Staten en ook Duitsland. Na de kransleggingen wordt bij de John Frostbrug de waarde van vrijheid herdacht met Bridge to Liberation.

De burgemeester

Burgemeester Ahmed Marcouch over de herdenking: “We zijn blij dat er ook internationale gasten aanwezig zijn. Zij onderstrepen de offers van de soldaten en van de Arnhemmers voor de vrijheid van heel Nederland en heel Europa. Zowel de herdenking van de oorlog als de viering van de vrijheid blijven sterk leven, met elk jaar meer deelnemers uit steeds bredere kringen, ik hoor het in onze wijken en ik zie het bij de nieuwe generaties. Nieuw zijn dit jaar de herinneringsmaaltijden voor buurtgenoten, georganiseerd door Arnhemmers in twintig wijken. Ik hoop dat ook de nieuwkomers aan tafel komen.”

Programma 20 september

Het programma van de 75ste Airborne Herdenking:

18.15 – 18.45 uur
Herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk voor genodigden. Deze is live te volgen bij TV Gelderland en via schermen op het Airborneplein.

19.15 – 20.00 uur
Herdenking en kransleggingen bij het Airborneplein.

20.30 – 21.30 uur
Bridge to Liberation
De historische grond rond de Arnhemse John Frostbrug wordt omgetoverd tot de plek waar jong en oud met muziek, special effects, film en dans worden opgenomen in waargebeurde persoonlijke verhalen ten tijde van de Slag om Arnhem. Dit jaar met bijdragen van artiesten uit Groot-Brittannië, Polen, Duitsland en Nederland: André Hazes, Wet Wet Wet, Alain Clark, Romy Monteiro, DO, Julian Steckel, Tre Voci, Eric Corton, Dan Snow, Het Gelders Orkest en Introdans.

Overige activiteiten

Naast de officiële herdenking op 20 september vinden in Arnhem in de maand september tal van activiteiten plaats. Zie hiervoor het programma vanuit gemeente Arnhem op arnhem.nl/airborne en  voor de Airborne Region op Airborne-Arnhem.nl

Airborne gemeenten

75 jaar herdenken, beseffen en beleven doen we met elkaar in Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe. Samen vertellen wij het verhaal van de Slag om Arnhem. Over september 1944, maar ook de impact die het vandaag de dag nog steeds heeft.
Naast de herdenkingen kent de regio een breed programma met verschillende soorten evenementen, zie Airborne-Region.nl

Reacties