Transparantie ontaardt in achterkamerfilter

Bijna niemand weet hoe het er in de achterkamertjes van de politiek aan toe gaat. Maar als coalitievorming in alle openheid, direct online plaatsvindt, komt er onbedoeld iets van achterklap mee naar voren.

Hoe leuk het ook is om samen op de uitslagen van de komende verkiezingen te anticiperen met simpele lijstjes afkortingen en getallen, na een tijdje wordt er weer als vanouds op de man gespeeld. Reageren is makkelijker dan zelf iets bedenken, en bij het reageren komt de aandacht al snel op de boodschapper te liggen.

De wakkere moderatoren van het forum zien dat ook, en zetten links en rechts een filtertje aan om al te extreme uitspraken te onderdrukken. En dan gaat het mis. De koningin zegt iets slechts van internetgebruikers, en binnen 48 uur zitten de sluizen dicht.

Maar als de angst regeert, leidt voorzichtigheid tot perverse prikkels. Zelfs een niet-anonieme reactie wordt geweerd. De filteringreep ontdoet de discussie van alle inhoud. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Onder ´Lex Kwee 27 December 10:34´ had een historisch ironische opmerking moeten staan. Maar het kerstboodschapfilter heeft preventief toegeslagen.

Wie weet wordt het met de hand gecorrigeerd. Maar in de tussentijd leidt het wel tot een raar staartje aan de discussie. Waar moet de volgende reactie nu over gaan?

{title}

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Transparantie ontaardt in achterkamerfilter"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*